Linkovi

Crnogorski parlament neće o novom ustavu raspravljati prije oktobra


Crna Gora najvjerovatnije neće još dugo dobiti novi ustav. Naime, crnogorski parlament ne može u septembru raspravljati na vanrednoj sjednici o Prijedlogu ustava, jer nisu ispunjene procesne pretpostavke, rekao je zamjenik generalnog sekretara Skupštine Slobodan Dragović.

Dragović je naveo da se sjednica parlamenta na kojoj će se raspravljati o najvišem pravnom aktu može održati samo u redovnom zasjedanju, odnosno ne prije 1. oktobra.

"Zahtjev za vanrednu sjednicu može uputiti predsjednik Republike vezano za određeni dokument, a to ovdje nije slučaj. To može učiniti Vlada ili trećina poslanika, a u pogledu ustava ni to ovdje nije slučaj", objasnio je Dragović.

Šef poslaničke grupe Socijalističke narodne partije Velizar Kaluđerović saglasio se sa tumačenjem Dragovića, navodeći da nema procesnih uslova da se o ustavu raspravlja na vanrednoj sjednici.

"Predlagač ustava je Ustavni odbor, a on nije ovlašćen da uputi zahtjev za sazivanje vanredne sjednice", rekao je Kaluđerović.

No, šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković smatra da je sjednicu Ustavotvorne skupštine na kojoj bi se raspravljalo o novom ustavu, moguće održati u septembru. Vuković je kazao da ne postoji ni pravni ni neki drugi problemi oko tumačenja mogućnosti održavanja sjednice Ustavotvorne skupštine u septembru, ocjenjujući da se radi o nesporazumu.

»Jedno je Ustavotvorna skupština, a drugo redovna zakonodavna Skupština. Ustavotvorna skupština ima zakon i samo jednu obavezu – da pripremi i donese ustav i zakon koji je već ušao u proceduru, što je svojevrsni poslovnik Ustavotvorne skupštine«, kazao je Vuković.

SNP će podržati izmjene crnogorskog Zakona o državljanstvu

Socijalistička narodna partija će podržati izmjene crnogorskog Zakona o državljanstvu koje je predložila Narodna stranka, najavio je njen funkcioner Vuksan Simonović. U Predlogu dostavljenom Skupštini Crne Gore, NS traži brisanje odredbi aktuelnog Zakona o državljanstvu, kojima je predviđeno da se uzimanjem državljanstva druge države ostaje bez crnogorskog. Simonović je naveo da je za SNP prioritet zajednička platforma parlamentarne opozicije za predstojeći dijalog sa vladajućom koalicijomo postizanju konsenzusa o novom ustavu Crne Gore.

»Međutim, imajući u vidu da je institut državljanstva ustavna kategorija i da on predstavlja javno pravni odnos između građanina i države, a poštujući ustavni princip da niko ne može biti lišen crnogorskog državljanstva, SNP će podržati predlog NS-a da se izvrše izmjene Zakona o državljanstvu«, rekao je Simonović.

I Pokret za promjene podržaće predlog Narodne stranke u vezi izmjene Zakona o državljanstvu, najavio je lider te stranke Nebojša Medojević. Medojević je kazao da u PZP-u smatraju da državljani Crne Gore koji su prihvatili držaljanstvo Srbije u ovom »ustavnom interegnumu i nedefinisanom stanju u kojem tenutno živimo«, ne treba da trpe bilo kakve posledice.

»Kada se usvoji ustav, donese zakon o državljanstvu i setom međudržavnih ugovora Srbije i Crne Gore budu regulisali odnosi, ne samo po pitanju državljanstva već i slobodnog protoka ljudi, kapitala, roba o usluga, jedno od pitanja koje će se bilateralno rješavati biće i dvojno državljanstvo, u skladu sa principom resiprotiteta, intresima Srbije i Crne Gore i uobičajenom evropskom praksom”, rekao je Nebojša Medojević.

On je ocijenio da Crna Gora od referenduma o nezavisnosti funkcioniše u ustavnom vakumu »što je vrlo opasno i za pravnu državu i vladavinu pravu i ostavlja prostor da svaku tumači ustavnost i zakonistost shodno svojim partijskim interesima«.

»Zbog toga je neophodno usvojiti crnogorski ustav u parlamentu i početi graditi Crnu Goru kao ustavnu i pravnu državu«, zaključio je Medojević.

XS
SM
MD
LG