Linkovi

Američki predsednik Džordž Buš poziva sugrađane na strpljenje oko rata u Iraku


U svom redovnom nedeljnom obraćanju putem radija, predsednik Buš je rekao da povećanje američkih snaga u Iraku doprinosi smanjenju sektaškog nasilja u toj zemlji. Nešto kasnije, bivši demokratski senator Maks Klilend, odgovarajući na predsednikov govor, rekao je da rat u Iraku ohrabruje teroriste.

Bela kuća je dužna da sredinom idućeg meseca podnese Kongresu ključni izveštaj o situaciji u Iraku. Uoči toga, predsednik Buš pokušava da obnovi podršku za rat. U govoru na skupu Veterana pre nekoliko dana, o je uporedio borbu u Iraku sa prošlim vojnim intervencijama Sjedinjenih Država u Aziji. U govoru pripadnicima Američke legije idućeg utorka, očekuje se da će predsednik govoriti o uticaju sukoba na širi region Bliskog istoka. U svom redovnom subotnjem obraćanju putem radija, predsednik je istakao da njegova odluka da uputi više trupa u Irak počinje da donosi plodove.

«Još smo u ranim etapama naše nove operacije. Ali uspeh postignut tokom proteklih meseci pokazuje da situacija na terenu može da se promeni i da se menja. Ne možemo ni da očekujemo da nova strategija koju sprovodimo donese uspeh preko noći. Ali stojeći uz irački narod koji gradi svoju demokratiju, nanećemo razorni udarac Al kaidi, daćemo novu nadu milionima ljudi širom Bliskog istoka, steći ćemo prijatelja i saveznika u ratu protiv terora i povećaćemo bezbednost američkog naroda.»

Javne ankete pokazuju da većina Amerikanaca sada misli da je rat bio greška. Ovomesečna anketa informativnog programa televizijske mreže CBS, pokazuje da više od dve trećine Amerikanaca ne odobrava način na koji predsednik vodi ovaj rat. U odgovoru demokrata na predsednikov govor, bivši senator Maks Klilend je rekao da većina Amerikanaca vidi duboku razliku između – kako se izrazio – predsednikove optimističke retorike i sumorne realnosti borbe u kojoj je do sada poginulo gotovo četiri hiljade Amerikanaca.

«Istina je da smo se uprkos tom ogromnom žrtvovanju, zaglibili u građanski rat bez kraja na vidiku i da su Iračani nesposobni ili nespremni da sprovedu političke odluke neophodne za završetak ovog sukoba. I istina je da je odluka predsednika Buša da krene u rat i ostane u ratu, u stvari ohrabrila hiljade novih regruta Al kaide u Iraku i širom sveta.»

Najveći deo predsedničkog izveštaja Kongresu 15. septembra, zasnivaće se na preporuci američkog ambasadora u Iraku, Rajana Krokera i komandanta američkih snaga u toj zemlji, generala Dejvida Petreusa. Predsednik će takođe razmotriti najnovije procene američkih obaveštajnih agencija, koje su protekle nedelje zaključile da «irački politički lideri još nisu sposobni da efikasno vode zemlju». U tom obaveštajnom izveštaju se navodi da bi bezbednost tokom naredne godine trebalo umereno da se poveća, ako koalicione snage pod vođstvom Sjedinjenih Država nastave operacije protiv pobunjenika i nastave da podržavaju iračke snage.

XS
SM
MD
LG