Linkovi

General Linč odbacuje poziv senatora Vornera za povlačenje iz Iraka


Američki vojni komandant u jednom od sektora u Iraku, general-major Rik Linč, odbacio je poziv uticajnog republikanskog senatora Džona Vornera za povlačenjem američkih snaga do kraja ove godine. Linč se juče obratio novinarima putem video linka iz Iraka.

General major Rik Linč je komandant koalicionih snaga južno od Bagdada. U razgovoru sa novinarima u Pentagonu, putem video linka, Linč je odbacio poziv senatora Vornera za smanjenjem američkih snaga u Iraku, koji je iznenadio mnoge političare u Vašingtonu.

«U delu fronta koji ja kontrolišem, ukoliko bi se američke snage povukle nakon što su isterale neprijatelja iz njegovih skloništa, on bi se vratio i nastavio da pravi bombe, da napada lokalno stanovništvo i da prenosi nasilje u Bagdad. To bi značilo veliki korak unazad.»

Linč je rekao da se snage pod njegovom komandom bore i protiv šiitskih i protiv sunitskih milicija, kao i protiv Iranaca koji se inflitriraju na ovo područje. On je dodao da bi povlačenje dela američkih snaga iz Iraka moglo da bude moguće do proleća ili leta sledeće godine ukoliko znatan napredak bude postignut u medjuvremenu. Linč je specifično odbacio poziv senatora Vornera da se nekoliko hiljada američkih vojnika vrati svojim porodicama do kraja godine.

«Tek kada iračke snage budu saopštile da su spremne da preuzmu svoje obaveze možemo to da uradimo, a to se neće desiti do Božića.»

Senator Vorner je u četvrtak pozvao predsednika Džordža Buša da 15. septembra najavi početak povlačenja trupa iz Iraka. Vorner koji je ranije snažno podržavao rat u Iraku rekao je da je na predsedniku da odredi broj vojnika koji bi mogli da budu vraćeni kući, kao način da se izvrši pritisak na iračku vladu da preduzme korake ka političkom izmirenju.

Medjutim, portparol Bele kuće izjavio je da će predsednik Buš sačekati preporuke komandanta američkih snaga u Iraku, generala Dejvida Petreusa i ambasadora Rajana Krokera, koji će podneti svoj izveštaj 15. septembra. Sa sadržajem njihovog izveštaja biće upoznat i Kongres.

XS
SM
MD
LG