Linkovi

Išinger u Prištini saslušao stavove albanskih lidera


Drugog dana posete Prištini, izaslanik Evropske unije u posredničkoj Trojci, Volfgang Išinger, odvojeno se susreo sa predsednikom kosovskog parlamenta, Koljom Berišom i liderom opozicione Demokraske partije, Hašimom Tačijem. Isingerova poseta Kosovu imala je neformalan karakter, tako da su svi sastanci bili zatvoreni za medije.

Išinger je saslušao stavove albanskih lidera i njihova mišljenja u pogledu budućeg statusa Kosova, ne dajući pri tom nikave predloge o idejnom rešenju za finalni status. U saopštenju vlade Kosova stoji, da je premijer Agim Čeku specijalnom izaslaniku EU predstavio svoju viziju finalnog statusa - nezavisno, suvereno, demokratsko, multietničko i funkcionalno Kosovo.

U kratkom obraćanju novinarima posle susreta sa izaslanikom EU, Hašim Tači je kazao da je Išingeru ponovio stav da je nadgledana nezavisnost kompromis ispod koga Priština ne može ići.

Tači je tokom sastanka zatražio da medjunarodna zajednica bez odlaganja, nakon 10.decembra prizna nezavisnost Kosova, te da Rusija odustane od jednostranog blokiranja ozvaničenja kosovske nezavisnosti.

Ivanović razgovarao sa Katerom

Nakon sastanka sa liderom Srpske liste, Oliverom Ivanovićem, komandant međunarodnih vojnih snaga, general Roland Kater, izjavio je za Glas Amerike da je situacija na terenu za sada stabilna i da nema indicija da bi do bilo kakvog nasilja moglo doći.

Status Kosova je tipično težak politički problem koji bi trebalo da bude rešen političkim sredstvima, kazao je Kater i zaključio da se nada da je narod shvatio poruku i da ce KFOR, ako do nasilja ipak dodje, reagovati momentalno.

Šef Srpske liste, Oliver Ivanović, kaže da je od generala Katera dobio grancije da je KFOR spreman za svaki izazov kako bi se omogućio normalan i miran proces i zaštitio stanovništvo.

“Rešenje se mora naći za stolom, a ne na ulici i ne nasiljem”, zaključuje Ivanović.

XS
SM
MD
LG