Linkovi

Uticajni republikanac u Senatu traži povlačenje trupa iz Iraka


Uticajni republikanac u Senatu, Džon Vorner, izjavio je da bi predsednik Buš trebalo 15. septembra da najavi početno povlačenje američkih trupa iz Iraka. Senator Džon Vorner iz Virdžinije je to izjavio juče, nekoliko dana nakon posete Iraku. Saradnica Glasa Amerike Debora Tejt uputila je izveštaj sa Kapitol Hila:

Senator Vorner, član i bivši predsedavajući Senatskog odbora za oružane snage, preporučuje da predsednik Buš 15. septembra najavi povlačenje trupa iz Iraka, kao način da se izvrši pritisak na iračku vladu da preduzme korake ka političkom izmirenju.

”Uzmite u obzir potrebu da pošaljete jasnu i glasnu poruku širom regiona, kao i Sjedinjenim Državama i to poruku koju svi mogu da razumeju. Mislim da ne postoji jasnija forma od toga da predsednik 15. septembra saopšti da je nakon konsultacija sa vojnim komandantima, doneo odluku da inicira prvi korak u povlačenju naših snaga.“

Vorner je dodao da će predsednik doneti odluku koliko vojnika da povuče, ali je sugerisao da bi, od preko 160 hiljada vojnika u Iraku, pet hiljada moglo biti povučeno i vraćeno kući do Božića ove godine. Senator Vorner je rekao da ne zagovara ishitreno povlačenje trupa i primetio da je prethodno glasao protiv rasporeda za povlačenje. Medjutim, on je istakao da je došao momenat da se pokaže da su Sjedinjene Države vrlo ozbiljne kad funkcioneri, uključujući predsednika Buša, kažu da predanost Amerike u Iraku nije neograničena. Oglasivši se iz Kroforda, u Teksasu, gde predsednik Buš provodi godišnji odmor, predstavnik Bele kuće Gordon Džondro je odgovorio na Vornerove komentare rekavši da će predsednik Buš sačekati do sredine septembra, kada će dobiti izveštaj o napretku od američkog komandanta u Iraku, generala Dejvida Petreusa i američkog ambasadora, Rajana Krokera. Kongres će takodje biti obavešten o tom izveštaju. Džondro kaže kako ne veruje da predsednik ima bilo kakvu novu ideju o uspostavljanju specifičnog rasporeda za povlačenje, pošto je prethodno rekao da bi takav potez osmelio neprijatelja. Komentar senatora Vornera usledio je samo nekoliko sati nakon objavljivanja američke obaveštajne procene u kojoj se predvidja da će politički napredak u Iraku biti nedostižan i tokom naredne godine, dok će pozicija vlade iračkog premijera Nurija al Malikija biti još nesigurnija. Senator Vorner kaže kako se slaže sa tom procenom. On ističe da su američke trupe zabeležile napredak u poboljšanju bezbednosti u Bagdadu i na drugim mestima u Iraku. Medjutim, dodaje da irački lideri nisu ispunili svoje obaveze:

”Zbilja čvrsto verujem da je iračka vlada pod rukovodstvom premijera Malikija izneverila naše trupe.“

Medjutim, Vorner nije otišao tako daleko kao predsednik senatskog odbora za oružane snage, senator Karl Levin iz Mičigena, koji je apelovao na irački parlament da smeni premijera Malikija i njegov kabinet. Vorner je rekao da tu odluku treba da donese irački narod u skladu sa ustavom te zemlje.

XS
SM
MD
LG