Linkovi

Zvanični Beograd još nije sastavio pregovarački tim za Kosovo


Do nove runde pregovora o budućem statusu Kosova ostalo je manje od nedelju dana, a zvanični Beograd još nije sastavio pregovaračkim tim.

Ministar za Kosovo, Slobodan Samardžić potvrdio je da će delegacija Srbije putovati na pregovore u Beč.

"Smatramo da je to konsultativni sastanak i da pravi pregovori još ne počinju", rekao je Samardžić i dodao da će zvanični Beograd na tom sastanku insistirati o predlozima pravila za pregovore i o njihovom sadržaju i da je spreman da učestvuje u pripremi takvih pregovora.

Visoki funkcioner Demokratske stranke Srbije i ministar energetike Aleksandar Popović izrazio je uverenje da u Vladi pred razgovore u Beču postoji jedinstven stav oko rešavanja kosovskog pitanja i da na takav stav sve političke činioce u Srbiji formalno obavezuju Ustav i zaključci Skupštine. Ministar Popović je ocenio da je Ahtisarijev plan mrtav i da ga više nema.

Međutim, savetnik premijera Mile Savić misli da je Ahtisarijev plan veoma živ, i da je glavna prepreka za mogućnost kompromisnog rešenja za Kosovo, koje bi se postiglo ako bi NATO i SAD odustali od tog plana.

"Važno je pitanje", kaže Savić, "da li je završetak pregovora o statusu Kosova još vezan za primenu Ahtisarijevog plana, jer od odgovora na to pitanje zavisi mogućnost stvarnog i održivog kompromisa u novom pregovaračkom procesu".

XS
SM
MD
LG