Linkovi

Karla Del Ponte uskoro dolazi u Beograd


Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla Del Ponte uskoro će posetiti Beograd i o saradnji razgovarati sa zvaničnicima Srbije, potvrdila je njena predstavnica Olga Kavran. Kavranova je rekla da će do te radne posete doći "u narednih par meseci", ali da termin još nije utvrdjen.

"Uobičajeno je da tužiteljka povremeno dolazi u posete regionu bivše Jugoslavije. U par narednih meseci, sigurno će posetiti Beograd", kazala je Kavran.

Po rečima Kavranove, generalni sekretar UN Ban-Ki Mun zatražio je od Del Ponteove, kojoj drugi mandat ističe polovinom septembra, da ostane na dužnosti do kraja ove godine, i ona je pristala.

Odluku o produženju mandata glavne tužiteljke do kraja decembra, medjutim, zvanično treba da donese Savet bezbednosti UN, koji o tome još nije raspravljao.

U januaru sledeće godine, Del Ponteova će preuzeti dužnost ambasadora Švajcarske u Argentini, odlučila je vlada u Bernu. Očekuje se da će novi glavni tužilac Haškog tribunala biti Belgijanac Serž Bremerc, kojem krajem godine ističe mandat u komisiji koja je sprovodila istragu o ubistvu libanskog premijera Rafika Haririja.

XS
SM
MD
LG