Linkovi

Sud BiH: Nenadu Tanaskoviću 12 godina za zločine u Višegradu



Sud Bosne i Hercegovine osudio je Nenada Tanaskovića na 12 godina zatvora za krivično delo ratnog zločina počinjenog na području Višegrada 1992.godine. Tanasković je proglašen krivim da je od aprila do kraja juna 1992. godine, kao pripadnik rezervnog sastava policije Stanice javne bezbednosti Višegrad, učestvovao u napadu na civilno bošnjačko stanovništvo.Sud je utvrdio da je Tanasković učestvovao u nezakonitom hapšenju civila,njihovom premlaćivanju i da je pomogao u izvršenju silovanja. Pripadnici Agencije za zaštitu i bezbednost BiH uhapsili su Tanaskovića 11. jula 2006, a sudjenje je počelo u februaru ove godine.

Miting u Zvorniku: "Dosta ugnjetavanja RS"

Više od pet hiljada gradjana, pretežno iz istočnog dela Republike Srpske, učestvovalo je na velikom protestnom mitingu u centru Zvornika, sa koga je poručeno da je dosta više urušavanja RS, pritisaka medjunarodne zajednice na njene institucije i prenošenja nadležnosti sa RS na nivo BiH.

"Mi, borci Republike Srpske stvorili smo RS i mi ćemo je znati ponovo odbraniti ako bude trebalo", rekao je predsednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz.

On je upozorio da nigde kao u Podrinju nije ugrožen srpski narod od medjunarodne zajednice navodeći poslednju odluku visokog predstavnika za BiH Miroslava Lajčaka, kojom je suspendovano s posla 36 policajaca bivšeg Centra javne bezbednosti Zvornik, oduzete su im lične karte i uskraćena im je sloboda kretanja. Mnogi govornici na skupu su zatražili da visoki predstavnik preispita i povuče tu svoju odluku.

"Republika Srpska se nikada neće odreći svoje policije koja je još jedina preostala instutucija od vitalnog interesa za RS, a prihvatamo sve reforme koje su u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom", rekao je Ćurguz.

Na skupu je i deljen letak u kome se kaže da je ukinuta vojska RS, državna granična služba, carina, himna i grb Republike Srpske i da je više dosta prenošenja ovlašćenja sa RS na nivo BiH. Zatraženo je da se neka ovlašćenja vrate ponovo RS.

"Ako nema RS, nema ni BiH, a BiH može jedino biti federalna ili konfederalna, a nikako unitarna", rekao je Ćurguz, dodajući da RS mora ubuduće postojati.

Predsednik Boračke organizacije RS je rekao da je neprihvatljivo istupanje nekih ambasadora zapadnih zemalja u poslednje vreme koji zagovaraju unitarnu BiH i stvaranje jedne nacije.

"BiH može biti jedino federalna ili konfederalna, a nikako unitarna", rekao je Ćurguz, dodajući da ako nema RS, neće biti ni BiH.

Veliki protestni miting, održan u centru Zvornika, ispred spomena na kome su uklesana imena 1.080 ubijenih Srba, protekao je mirno i bezbedno.

XS
SM
MD
LG