Linkovi

Milorad Dodik: Jačanje Republike Srpske čuva Bosnu i Hercegovinu


Premijer Republike Srpske Milorad Dodik upravo insistiranjem na opstanku i jačanju RS daje puni doprinos očuvanju ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, ustanovljenog Dejtonskim mirovnim sporazumom, saopšteno je iz Vlade Republike Srpske.

"Premijer Republike Srpske nema namjeru da izaziva međunarodnu zajednicu, kako je navedeno u saopštenju visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka", navodi se u saopštenju.

Ističe se da Dodik samo traži da međunarodna zajednica uvai realnost i Ustav Republike Srpske i BiH, a ne da stalnim insistiranjem na reformama, koje idu na štetu dejtonskih ovlaštenja Republike Srpske, konstantno ruše Ustav BiH na koji se pozivaju.

Predsjednik Vlade Republike Srpske, dodaje se u saopštenju, smatra da svi u BiH treba da se vrate izvornom Dejtonu, što znači da Republika Srpska treba da budu vraćene sve nadležnosti do sada prenesene na zajednički nivo, a koje nijesu dale rezultate u praksi.

Ranije danas Lajčak je ocijenio da poslednje izjave Dodika dovode u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

"Ovakvi istupi nanose štetu stalnim naporima BiH da nastavi sa reformama i integriše se u evroatlantske institucije", kazao je Lajčak.

Visoki predstavnik je reagovao zbog Dodikove izjave da je "Republika Srpska trajna, a BiH prolazna kategorija".

XS
SM
MD
LG