Linkovi

Avganistan: Oteti Nemac na snimku pozvao Berlin da ga oslobodi


Nemački državljanin, otet pre više od mesec dana u Avganistanu, na snimku prikazanom danas na avganistanskoj privatnoj televiziji pozvao je vladu Nemačke da učini sve kako bi on bio oslobođen. Talibani su oteli dva nemačka inženjera i petoricu njihovih kolega Avganistanaca u provinciji Vardak na jugu zemlje 18. jula. Dan kasnije talibani su oteli i 23 južnokorejskih državljana u susednoj provnciji Gazni. Drugi Nemac ubijen je pošto je preživeo srčani udar, a jedan od avganistanskih talaca uspeo je da pobegne. Nemac, na snimku koji je prikazala privatna Tolo televizija, rekao je da avganistanska vlada ne želi da pregovara sa talibanima i da su otmičari pokušali da stupe u kontakt sa ambasadom Nemačke u Avganistanu, ali da će "ubiti taoce ukoliko istekne vreme".

"Živimo u planinama, veoma visoko, u veoma lošim uslovima, molim vas, pomozite nam", rekao je oteti Nemac, koji na snimku leži držeći se za grudi i kašljući.

Talibani traže za oslobađanje nemačkog taoca povlačenje 3.300 nemačkih vojnika iz Avganistana, što je Berlin odlučno odbio.

"Pozivam prijatelje, porodicu i dvojicu mojih sinova da pojačaju pritisak na vladine agencije da nas oslobode", rekao je 62-godišnji talac, koji se identifikovao kao Rudolf B.

"Za tri dana više neću imati lekove za srčane probleme koje imam. A vreme ističe", kazao je on.

Najmanje troje poginulo u napadu pobunjenika u Helmandu

Najmanje tri civila danas su poginula, a 14 ljudi je ranjeno u bombaškom napadu pobunjenika na konvoj šefa policije avganistanske provincije Helmand, javile su agencije. Napad na konvoj šefa policije Helmanda Mohamada Huseina Andivala dogodio se u gradu Gerešk. Pobunjenici su bombu aktivirali daljinski, a zvaničnik policije u tom napadu nije povređen.

Andival je precizirao da niko iz konvoja nijepovređen, već da su ranjeni prolaznici. Kako su naveli lokalni zvaničnici, petoro povređenih nalazi se u kritičnom stanju i lekari strahuju za njihove živote. Juče su u napadu u Helmandu, provinciji koja je najveći proizvođač opijuma u svetu, poginula dvojica kanadskih vojnika, a jedan novinar je ranjen.

XS
SM
MD
LG