Linkovi

Hošjar Zebari: Ubrzano povlačenje američkih snaga dovelo bi do rušenja Iraka


Irački ministar spoljnih poslova Hošjar Zebari upozorio je na opasnost od novih konflikata u regionu ako se Sjedinjene Američke Države prerano povuku iz te zemlje.

„Ubrzano povlačenje američkih snaga iz Iraka dovelo bi do rušenja Iraka i pođela unutar zemlje“, rekao je Zebari.

Prema njegovim rečima, postoji opasnost da bi prerano povlačenje američkih vojnika izazvalo regionalne konflikte. Zebari je kazao i da bi vojno pvlačenje iz Iraka moglo da dovede do „građanskog i verskog rata širokih razmera“ i omogućilo terorističkoj organizaciji Al Kaida da stvori značajnu bazu u Iraku.

Najmanje 25 osoba ubijeno u jutarnjim borbama u Iraku

Najmanje 25 osoba je ubijeno u borbama sunitskih milicija i sunitskih islamista Al Kaide koje su izbile danas severno od Bagdada, javila je policija. Prema navodima policije i stanovnika sela Šeik Tamim i Ibrahim Yehia oko 200 naoružanih ljudi upalo u njihova sela rano ujutro u četvrtak i ubilo tri mladića i imama dzamije, što je izazvalo sukobe sa lokalnim milicijama koje su zatim ubile 10 napaača. Policija je saopštila da su 22 napadača uhapšena. Ta dva sela nalaze se u provinciji Dijala u kojoj su američke snage pokrenule akciju protiv al Kaide i drugih sunitskih milicija koje koriste tu oblast kao bazu za organizovanje napada na Bagdad.

Napadači su artiljerijom gađali sela pre upada i sa granatama pogodili i uništili nekoliko kuća, izjavio je šef policije general Ali Delajan. Delajan je dodao da su napadači uzeli pet žena za taoce pre povlačenja. Ovi sukobi su primer žestoke borbe za moć između militanata vezanih za Al Kaidu i iračkih suunitskih militantnih grupa koji su se do pre nekoliko meseci borili rame uz rame protiv američkih snaga i vlade koju vode šiiti. Al Kaidina stroga interpretacija Islama i neselektivno ubijanje civila su izazvali revolt među sunitskim plemenima u iračkim zapadnim i sredisnjim provincijama.

XS
SM
MD
LG