Linkovi

EU za uspostavljanje evropske baze podataka o seksualnom nasilju


Evropski parlamentarci su, prema poslednjoj anketi, u velikoj većini za uspostavljanje evropske baze podataka o počiniteljima seksualnog nasilja - posebno naglašavaju da je takva zajednička baza podataka neophodna kada je reč o seksualnim nasilnicima nad decom.

Evropska javnost je poslednih godina bila potrešena nekolicinom slučajeva koji su se zbivali u Belgiji, Francuskoj a poslednji slučaj nasilja nad decom je nestanak i smrt britanske devojčice Madeline Meken u Portugalu. Zato nije bilo iznenađujuće da su članovi evropskog parlamenta u poslednjoj anketi u ogromnoj većini slučajeva, čak 97 procenata, uvereni da je zajednička, evropska banka podataka o počiniteljima seksualnog nasilja nad maloletnicima neophopdna, između ostalog, kako bi se pod kontrolom držala aktivnost dokazanih počinitelja i predupredili mogući novi slučajevi nasilja.

Problem je time veći kada podaci ukazuju da su nestanci dece u državama Zappda sve češći- u Italiji svake godine prijave 1800 nestanaka, u Belgiji 1000, Velikoj Britaniji 850, a u celom svetu čak 70.000 dece je prošle godine prijavljeno kao nestala. Prema zamisli, zajedniča baza podataka bi bila i svojevrsni mehanizam upozoravanja na počinjene slučajeve, kakav već postoji u Francuskoj.

Tamo, a opet , kako kažu, po ugledu na Ameriku, policija šalje SMS ili email poruke ljudima koji žive u radijusu od 15 km od nestanka deteta, obaveštavajući ih o tome, dajući detaljan opis nestalog deteta i tražeći njihovu pomoć.

Evropska komisija je već uspostavila broj za hitne pozive za prijavljivanje eventualnih informacija o nestaloj deci, dok su se ministri pravde pred letnje odmore dogovorili da nacinalne policije češće i potpunije razmenjuju podatke koji bi mogli pomoći u istragama nestanaka i nasilništva nad decom. U suprotnom, lako bi se mogao ponoviti slučaj serijskog ubice Mićela Fournireta- on se, nakon što je u Francuskoj bio u zatvoru zbog silovanja i nasilja nad maloletnicama, preselio u Belgiju, gde niko nije znao ništa o njegovoj prošlosti i gde je, nakon što je našao posao u školi, nastavio sa nedelima.

XS
SM
MD
LG