Linkovi

Beograd: Stigao zvaničan poziv za sastanak sa pregovaračkom "trojkom"


U Ministarstvo inostranih poslova Srbije stigao je zvaničan poziv za sastanak sa pregovaračkom "trojkom" Kontakt grupe o statusu Kosova koji će se održati 30. avgusta u Beču, rečeno je u tom ministarstvu. Očekuje se da Beograd saopšti sastav pregovaračkog tima. Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je da će javnost biti upoznata sa sastavom delegacije pošto stigne pisani poziv sa dnevnim redom sastanka. Zvanični, pisani poziv stigao je i u Prištinu, saopštio je kabinet predsednika Kosova. "Trojka" Kontakt grupe zadužena je za posredovanje u dodatnim pregovorima Prištine i Beograda.

Bez postavljanja roka za rešavanje kosovskog problema

Rusija se protivi postavljanju roka za rešavanje kosovskog problema, ocenio je danas u Moskvi predstavnik Rusije u pregovaračkoj trojci za Kosovo Aleksandar Bocan-Harčenko, prenose agencije.

"Ne sme biti postavljen čvrsti vremenski okvir. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun postavio je rok za podnošenje izveštaja trojke, ali ne i za pregovore", rekao je Bocan-Harčenko.

Trojka i Kontakt grupa, koju čine Rusija, SAD, Velika Britanija, Nemačka, Italija i Francuska, treba da podnesu izveštaj do 10. decembra, rekao je ruski diplomata. Bocan-Harčenko je kazao da samo ako trojka dođe do rešenja prihvatljivog i za Beograd i za Prištinu, takav predlog bi mogao onda da se uputi Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija na razmatranje.

"Ali ukoliko ne dođe do kompromisa, nema smisla raditi na nacrtu. Savet bezbednosti UN mogao bi da donese rezoluciju samo ako je ona zasnovana na rešenju postignutom dogovorom", rekao je ruski diplomata.

Prema njegovim rečima, cilj trojke je da se pokrene direktni dijalog Beograda i Prištine.

"Direktni dijalog mora biti stvaran, a ne imitacija, jer će u suprotnom samo pojačati napetost i neće doprineti izgradnji poverenja između dve strane. Ovo je od presudne važnosti. Sadašnji nivo poverenja je veoma nizak", izjavio je Bocan-Harčenko.

Pregovarački timovi Beograda i Prištine, posle perioda od šest meseci, treba da nastave pregovore o budućem statusu Kosova 30. avgusta u Beču. U pregovorima će posredovati predstavnici trojke iz Rusije, SAD i Evropske unije Bocan-Harčenko, Frenk Vizner i Volfgang Išinger.

Volfgang Išinger u Prištini

Predstavnik Evropske Unije u posredničkoj trojci,Volfgang Išinger, doputovao je u dvodnevnu neformalnu posetu Prištini, gde će imati odvojene susrete sa međunarodnim i lokalnim zvaničnicima ali ne i sa predstavnicima Srba sa Kosova. U iščekivanju sastanka sa predstavnikom Evropske Unije, kosovski predsednik Fatmir Sejdiu rekao je da kosovski tim ima svoja tri zacrtana principa na kojima je izgradjena i platforma predstavljena kosovskom parlamentu.

U pograničnom delu Kosova prema Crnoj Gori, lokalna kosovska policija noćas je pronašla 92,6 kilograma eksploziva TNT. Portparol Kosovske policije Veton Eljsani izjavio je da su zbog krivičnog dela ugrožavanja opšte bezbednosti i ilegalnog posedovanja minicije i eksploziva uhapšene dve osobe čiji se identitet ne navodi.

I u Beogradu komentarisano otkrivanje velike količine oružja na Kosovu, a posle prvih sto dana rada kao jedna od uspeha Vlade spominje se odlaganje rešavanja statusa Kosova. Povodom otkrića velike količine oružja na Kosovu, profesor Fakulteta civilne odbrane Zoran Dragišić upozorava da treba ozbiljno shvatiti sve što se dešava u toj pokrajini pred nastavak pregovora o njenom konačnom statusu :

“Smatram da na Kosovu postoji potencijal za noo nasilje i da bi se određeni krugovi, koji su to i do sada činili, opredelili za nasilne akcije ukoliko pregovori ne budu išli onako kako oni žele”, rekao je Dragišić.

A ministar prosvete Zoran Lončar potvrdio je da je Vlada dobila poziv za nastavak pregovora o budućem statusu Kosova, ali nije mogao da kaže kada će biti saopšten sastav srpskog pregovaračkog tima. Vlada nastavlja pripreme za pregovore, rekao je Lončar i istakao da je Vlada jedinstvena po pitanju neophodnosti da Kosovo ostane u sastavu Srbije.

Inače, odlaganje rešavanja statusa Kosova u Beogradu se ubraja u jedna od uspeha Vlade u vreme obeležavanja prvih sto dana njenog rada. Komentarišući te ocene koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić napominje da za odlaganje donošenja odluke o budućem statusu Kosova nije zaslužna srpska Vlada već da je to rezultat straha od ruskog veta.

XS
SM
MD
LG