Linkovi

CIA u novom izveštaju kritikuje svog bivšeg direktora, Džordža Teneta


Američka Centralna obaveštajna agencija obelodanila je izveštaj u kojem se iznose oštre kritike na račun njenog vodjstva tokom godina i meseci uoči terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. Kako prenosi novinar Glasa Amerike, Geri Tomas, ovaj dokument u nekim aspektima ide dalje od ranijih istraga o napadima od 11. septembra.

U izveštaju generalnog inspektora CIA-e preporučuje se da bivši direktor Džordž Tenet i drugi sadašnji i bivši visoki zvaničnici agencije budu pozvani na odgovornost zbog obaveštajnih propusta u borbi protiv terorističke pretnje. U izveštaju se navodi da se ne mogu izdvojiti odredjeni dogadjaji ili okolnosti koji su mogli da spreče terorističke napade 11. septembra, ali se ističe da pre napada ni američka vlada ni obaveštajne agencije nisu imale sveobuhvatnu strategiju za suočavanje sa al-Kaidom. Takodje se napominje da je tadašnji direktor Džordž Tenet bio nespreman, ili nije bio u stanju, da prikupi obaveštajne resurse potrebne za suočavanje sa rastućom obaveštajnom pretnjom, kao i da nije izradio celoviti plan za borbu protiv terorizma.

Džord Tenet se nije odazvao na molbu za komentar, ali je objavio pisano saopštenje u kojem navodi da su mnogi zaključci u izveštaju potpuno pogrešni i da je, kako je rekao, “energičan” plan za borbu proitiv terorizma postojao i pre napada 11. septembra. Medjutim, bivši visoki zvaničnik CIA.-e Majkl Šojer, koji je bio na čelu odeljenja koje je tragalo za Osamom bin Ladenom, kaže da je Džordž Tenet bio dobar navijač, ali ne i dobar lider.

“Mislim da izveštaj pokazuje ono što su mnogi ljudi u agenciji znali - da Tenet ne preduzima dovoljno protiv bin Ladena i al-Kaide i da su ga, putem memoranduma i u razgovroima, pozivali da učini neke stvari koje su bile u njegovoj nadležnosti, što je on odbijao da učini tokom čitave decenije.”

CIA je objavila izvršni rezime ovog izveštaja na 19 stranica, dok se njegov puni tekst još uvek drži u tajnosti. Sadašnji direktor agencije Majkl Hejden izdao je saopštenje u kojem ističe da se protivi njegovom objavljivanju, ali je Kongres ranije ove godine doneo zakonsku meru kojom je to traženo. Hejden je dodao da se mnogi od onih kojima su u izveštaju upućene kritike oštro protive fokusu izveštaja i njegovim metodima i zaključcima. Izveštaj se u jednom aspektu bitno razlikuje od izveštaja nezavisne komisije koja je istraživala napade od 11. septembra. Naime, u izveštaju komisije se ne utvrdjuje bilo čija pojedinačna odgovornost. Majkl Šojer kaže da izveštaj generalnog inspektora CIA-e postavlja pitanje zašto to nije učinjeno.

“Mislim da ovaj izveštaj otkriva neuspeh Komisije. Očigledno, činjenica da komisija nije utvrdila ničiju odgovornost za ono što se dešavalo pre napada 11. septembra doprinosi da njen rad izgleda kao prikirivanje činjenica. Mislim da je krivica na višim nivoima bila tako velika da su članovi komisije odlučili da je potrebno da zaštite sve političare i sve više birokrate i da su odlučili da nikog ne imenuju.”

U izveštaju generalnog inspektora CIA-e navodi se da nisu otkriveni prekršaji propisa ili zakona. Ipak, u ovom dokumentu se predlaže osnivanje posebnog tela za utvrdjivanje odgovornosti, koje bi ispitalo delovanje viših zvaničnikla CIA-e pre napada 11. septembra. Sličan predlog odbacio je 2005. tadašnji direktor CIA-e Porter Gos, dok je sadašnji direktor, general Majkl Hejden, saopštio da smatra da ne postoji razlog da se ta odluka izmeni.

XS
SM
MD
LG