Linkovi

Kakve je rezultate pokazala delimična zabrana automobilskog saobraćaja u Pekingu?


U pokušaju da poboljšaju kvalitet vazduha, tokom Olimpijskih igara 2008.godine, gradski funkcioneri u kineskoj prestonici zabranili su da više od miliona automobila, tokom četvrodonevnog eksperimentalnog perioda, saobraća ulicama Pekinga. Smog je, i pored toga što lokalne vlasti tvrde da je projekat pokazao rezultate, i dalje bio prisutan, što je podstaklo sumnje u uspeh ovog eksperimenta.

Zabrana je bila na snazi od 17. do 20. avgusta i ulice Pekinga su bile znatno manje zagušene. Trećina automobila u gradu - odnosno oko milion i tri stotine hiljada automobila - bilo je sklonjeno sa ulica. Bilo je to test za poboljšanje kvaliteta vazduha pred Olimpijske igre. Automobili sa tablicama koje imaju parne brojeve nisu mogli da budu na ulicama istovremeno sa automobilima koji su imali neparne registarske oznake. Smenjivali su se tokom četvrodnevnog programa. Funkcioner zadužen za ekologiju u Pekingu, Du Šoujong kaže da su rezultati ukazali da je učinjen pozitivan korak.

”Rezultati preduzetih mera su bili veoma ohrabrujući u pogledu za obezbedjenja dobrog kvaliteta vazduha tokom Olimpijskih igara.“

Zagušenost saobraćaja je još jedna briga vlasti u pekingu. Preko hiljadu novih automobila se nadje na ulicama glavnog grada svakoga dana. Ulice su pune neiskusnih vozača. Saobraćajno zagušenje je redovna pojava. Posebno ako se ima u vidu da je broj novih automobila pratio rapidan ekonomski razvoj Kine. Taksisti u Pekingu su bili oduševljeni što ne moraju da bore sa saobraćajnim gužvama. Jang Fangli kaže da je zaradio 30 odsto više od uobičajene zarade.

”Ranije je u centru grada bilo nemoguće voziti. Ovo je vrlo osvežavajuće“, kaže Fang Li.

Mnogi vlasnici automobila su bili primorani da koriste javni transport, što je prepunilo čak i dodatne autobuse i vozove koji su ubačeni u promet zbog većeg broja putnika. Oni kojima je uskraćena vožnja, poput Žou Fanga bili su suočeni sa dužim putovanjem do posla ili gužvom u gradskom prevozu.

”Dobrovoljna šema bi bila bolja. Vlada je mogla da da izvesni broj subvencija ili inicijativa, za volontere.“ smatra Fang.

I mada je ovaj test svakako smanjio saobraćanju gužvu, nije lišio grad izmaglice koja se nad njim stalno nadvija. I dok se Olimpijske igre približavaju, još puno toga bi trebalo učiniti kako bi sportisti udisali čist vazduh tokom nadmetanja.

XS
SM
MD
LG