Linkovi

Buš: Irački premijer Maliki je dobar čovek, koji obavlja težak posao i ja ga podržavam


Predsednik Buš je ponovo apelovao na sunarodnike da podrže politiku njegove administracije u Iraku. Predsednik Buš je jučerašnjim govorom u kanadi ostavio sumnju u vezi sa podrškom jednom od ključnih ljudi u Iraku - premijeru Nuriju al Malikiju, ali je već danas - američki predsjednik pokušao da otkloni sve sumnje.

Dan pošto se distancirao od iračkog premijera predsednik Buš je pojasnio svoje komentare.

Juče u kanadi predsjednik je rekao da će ako vlada ne odgovori na zahteve naroda, Iračani vladu smeniti.“

Stavio je do znanja da irački premijer Maliki mora da učini više, a Bela kuća danas saopštava da su predsednikove reči pogrešno protumačene i da on zapravo podržava iračkog lidera, koji se inače suočava sa brojnim problemima.

”Premijer Maliki je dobar čovek, koji obavlja težak posao i ja ga podržavam“, kayao je predsjednik danas u obraćanju američkim vetaranima.

Za manje od mesec Kongresu će biti podnet izveštaj o vojnom i političkom napretku u Iraku. Malikijev učinak verovatno će biti na značajnom mestu u tom izveštaju. Pre samo nekoliko dana, značajni senatski demokrata - Karl Levin iz Mičigena - vratio se iz Iraka sa porukom da ne podržava Malikija i da bi on trebalo da podnese ostavku ili da bude smenjen.

Irački premijer je oštro odbacio tu kritiku rekavši da je u pitanju sitno politikanstvo. Tu oštru retoriku, Maliki pripisuje predsedničkoj kampanji u Americi:

”Naša vlada je legalna, Iračani su je izabrali. Amerikanci nemaju pravo da daju naredbe i uslovljavaju tu vladu“, kaže Maliki.

U medjuvremenu, počela je skupa reklamna kampanja kojom se poziva na podršku ratu. Grupa ”Freedom Watch“ na čijem je čelu bivši predstavnik Bele kuće Ari Flajšer, emituje TV, radio i internet reklame u kojima apeluje na Amerikance da izvrše pritisak na Kongres da nastavi da podržava taj ratne operacije u Iraku.

Upoređivanje sa konfliktima u Aziji

Bušovo obraćanje veteranima inostranih ratova je deo njegovog nastojanja da se Amerikanci navedu da razmišljaju o ratu u Iraku u širem istorijskom kontekstu, a ne u svetlu svakodnevnih izveštaja o žrtvama.

Buš je uporedio rat u Iraku sa prethodnim sukobima u Aziji, u kojima su učestvovale SAD, rekavši da su ideali koji su naveli Ameriku da uspostavi demokratiju u Japanu posle Drugog svetskog rata istovetni interesima koji je navode da drži trupe u Avganistanu i Iraku.

Predsednik je uporedio kritičare njegove iračke politike sa onima koji su bili skeptični prema američkoj intervenciji u Koreji, rekavši da su i tada, kao i danas, neki tvrdili da je rat bio beskoristan i da bi vojnici trebalo da se vrate kući.

«Naša tadašnja strategija, koja je odbila da preda južnu Koreju njenom totalitarnom susedu, pomogla je da se razvije azijski tigar koji je model za zemlje u razvoju, uključujući i Bliski istok. Rezultat američkog žrtvovanja i istrajnosti u Aziji je slobodniji, prosperitetniji i stabilniji kontinent čiji narodi žele da žive u miru sa Amerikom, a ne da je napadaju.»

Opozicione demokrate, medjutim, tvrde da predsednik greši poredeći Irak sa prošlim konfliktima u Aziji i da ignoriše suštinske razlike. U Pisanom saopštenju, lider demokratske većine u Senatu, Heri Rid, naveo je da je Bušova administracija obmanula američki narod uvodeći ga u rat pod pogrešnim izgovorom potrage za oružjem za masovno uništenje i da je napravila, kako se izrazio, «jednu od najvećih spoljnopolitičkih grešaka u našoj istoriji.»

XS
SM
MD
LG