Linkovi

Predsednik Džordž Buš želi da ojača veze sa Kanadom i Meksikom


Američki predsednik Džordž Buš pokušaće da ubedi lidere Kanade i Meksika da Sjedinjene Američke Države žele da izgrade tešnje veze sa njima, uprkos neslaganjima oko ratova u Iraku i Avganistanu.

Samit u Kvebeku između predsednika Buša, kanadskog premijera Stivena Harpera i meksičkog predsednika Felipea Kalderona preti da zaseni monstruozni uragan "Din", koji bi mogao da razori meksičko poluostrvo Jukatan. Ubrzo nakon dolaska u Montebelo, Kalederon je najavio da će morati da skrati svoj boravak i da se vrati kući da bi se uhvatio u koštac sa potencijalnom katastrofom zbog uragana "Dina".

Predsednik Buš je izjavio da su SAD spremne da pomognu Meksiku posle oluje a Klederon je otkazao i susret s kanadskim premijerom kao i poslovni ručak u Torontu. Samit se održava uz neprestane demonstracije, pošto Buš nije omiljen ni u Kanadi niti u Meksiku. Okupljeni antiglobalisti poručili su Bušu da se vrati kući negirajući neophodnost zajedničke trgovine i rada na suzbijanju terorizma. Demonstranti su se sukobili s policijom u Montebelu. Policija je bila prinuđena da upotrebi suzavac da bi rasterala oko 150 demonstranata, koji su na njih bacali kamenje, flaše i povrće . Četiri osobe su uhapšene a nekoliko policajaca je lakše povređeno, saopštila je kanadska policija.

XS
SM
MD
LG