Linkovi

Fatmir Sejdiju: Tim spreman za Beč, nema pregovora o nezavisnosti


Prištinski pregovarački tim spreman je za sastanak u Beču, gde će izneti stav da se o nezavisnoti i teritorijalnom integritetu Kosova ne može pregovarati, rekao je danas predsednik Kosova Fatmir Sejdiu.

"Na sastanak idemo sa jasnim idejama koje su deo platforme predstavljene pregovaračkoj trojci tokom posete Prištini, 11. avgusta. Nećemo pregovarati o nezavisnosti i teritorijalnom integriteu", rekao je Sejdiu i dodao da se u narednom periodu može razgovarati samo o praktičnim pitanjima.

Sejdiu je rekao da se 30. avgusta u Beču može razgovarati o budućim odnosima dve suverene zemalje, sukcesiji, liberalizaciji granica i slično. Lider demokratske partije Kosova Hašim Tači rekao je da "nezavisnost već predstavlja kompromis Prištine".

"Tražićemo da se poštuju dosadašnji principi Kontakt grupe, kao što je onaj o teritorijalnom integritetu Kosova. Takođe ćemo tražiti da se jednostrano ne ometaju realizacija nezavisnosti Kosova i priznavanje nezavisnosti", rekao je Tači i dodao da bi Kosovo već bilo nezavisno pre tri meseca da Rusija nije blokirala proces.

Lider reformističke partije Ora Veton Suroi izrazio je uverenje da će Kosovo postići nezavisnot do kraja godine.

"Nezavisnost nije samo pitanje međunarodne zajednice. Pre svega nezavisnost je potrebna građanima Kosova i institucije su dužne da ispune svoju obavezu po pitanju ostvarivanja nezavisnosti", rekao je Suroi.

Incident u Gračanici - silovanje i napad

Devojku srpske nacionalnosti u ponedeljak uveče su u Gračanici kidnapovale i silovale tri nepoznate osobe, dok je mladić Srbin koji je bio sa njom pretučen i opljačkan, saopštili su predstavnici Kosovske policijske službe. Regionalni portparol KPS-a Agron Borovci izjavio je da se incident dogodio oko 22 časa u Gračanici, a da policija intezivno traga za vinovnicima ovog incidenta.

Borovci je precizirao da je vozilo marke "Opel Vektra" preprečilo put žrtvama i da su tri osobe, po rečim oštećenih, izvukli mladića pretukli ga i zatvorili u gepek odakle je kasnije pušten dok je devojka silovana. Automobil marke BMW u kome su se nalazili mladić i devojka je ukraden, kao i njihove lične stvari, dok su oni oslobođeni u blizini mesta Ajvalija, dodao je on. Kako je saopštio Press centar u Gračanici žrtve napada su Srećko Đurović iz Gračanice i Irena Kešelj iz Mladenovca.

Djurović i Kešeljeva zbrinuti su u bolnici Simonida u Gračanici čije je osoblje obavestilo policiju o incidentu. Incident se dogodio u blizini novosagrađenog obdaništa u Gračanici gde su pre pet meseci na isti način kidnapovani mladić i devojka srpske nacionalnosti koji su kasnije i oslobođeni.

SNV osudio incident u Gračanici

Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije najoštrije je danas osudilo sinoćno kidnapovanje, fizičko i psihičko maltretiranje dvoje mladih u Gračanici.

"Neshvatljivo je i za svaku osudu da je to drugi slučaj u poslednjih šest meseci koji se desio na istom mestu, u isto vreme i na isti način, a da pripadnici Kosovske policijske službe nisu preduzeli bezbednosne mere u sredinama gde žive Srbi", navodi se u saopštenju SNV

Prema oceni SNV taj događaj samo dodatno potvrđuje da bezbednost i sloboda kretanja za Srbe u pokrajini ne postoje i zatražilo od predstavnika KPS, UN policije i Kfora, da vinovnike pronađu i privedu licu pravde, kao i da učine sve kako se slične situacije ne bi
ponovile.

Romero: Nemamo skrivene planove za Kosovo

NATO ne pravi svoju državu i nema skrivene planove na Kosovu, već će podržati svako rješenje do kojeg se dođe tokom pregovora Beograda i Prištine, koje Alijansa u potpunosti podržava. To je kazala portparol ove organizacije Karmen Romero, komentarišući kritike iz Beograda na račun Sjevernoatlantske alijanse. Ona je istakla da je normalno da "postoje kritike jer je to dio retorike u vrijeme pregovora", ali da NATO "nema št da doda na svoj stav".

"Podržavamo politički proces i podržaćemo svako rješenje do kojeg se dođe tokom procesa, iza kojeg u potpunosti stojimo", dodala je ona.

Romero je kazala da NATO ne vodi proces rješavanja statusa, iako ima svoje mjesto u proširenom sastavu Kontakt grupe.

"Pregovori su naš glavni prioritet i smatramo da bi bilo idealno kada bi strane postigle dogovor", navela je Romero.

Kosačov isključio je mogućnost pravljenja nezavisne države na Kosovu

Konstantin Kosačov, predsednik Spoljnopolitičkog odbora ruske Dume isključio je mogućnost pravljenja nezavisne države na Kosovu.

"Još manje verujem u mogućnost pravljenja NATO države na teritoriji Kosova," izjavio je u Kosačov koji je i šef Parlamentarne delegacije Rusije u Savetu Evrope. Komentarišuci poslednje poruke srpskih ministra iz Demokratske stranke Srbije upućene, pre svega, SAD da odustanu od pravljenja NATO države na teritoriji južne srpske pokrajine, Kosačov je poručio da "Rusija to neće dozvoliti, jer je to protivno međunarodnom pravu."

Kosačov je izneo da zvanična Moskva očekuje da će na kraju pregovaračkog procesa biti direktnih pregovora Beograda i Prištine.

"To je najefikasniji format pregovora. Ali, za direktne pregovore trebalo bi ispuniti određene uslove, a osnovni uslov je odsustvo svih prethodnih uslova. ili, još preciznije - Priština mora konačno da shvati i da se saglasi sa time da status Kosova i Metohije nije određen," istakao je Kosačov.

XS
SM
MD
LG