Linkovi

Američki spejs šatl Endevor, sa posadom, bezbedno sleteo u Floridu


Američki spejs šatl Endevor, sa posadom, bezbedno je danas popodne sleteo u Floridu, po vedrom vremenu. Točkovi letelice dodirnuli su tlo američkog svemirskog centra u Kejp Kanaveralu u 18.32 po centralnoevropskom vremenu, kao što je i bilo predviđeno. Spejs šatl američke svemirske agencije NASA je 13 dana bio u svemiru, od čega devet prikačen za Međunarodnu svemirsku stanicu i uspešno natavio njenu izgradnju.

Boravak Endevora u svemiru je trebalo da traje 14 dana, ali je odlučeno da se letelica pošalje ranije na Zemlju zbog uragana Din koji je pretio da udari u obalu Teksasa i da zahvati Hjuston gde je kontrolni centar misije. Endevoru, u kome se nalazilo sedam članova posade, trebalo je 67 minuta da iz orbite sleti na Zemlju. Sletanje je obeležilo dvostruko probijanje zvučnog zida.

Misija je obavljena uglavnom uspešno, a posada je u svemiru završila sve zbog čega je poslata do Međunarodne svemirske stanice. Jedina senka bilo je oštećenje, prilikom lansiranja sa Zemlje, termičkog omotača letelice usled udara komada izolacione pene sa spoljnog rezervoara. Isti problem je uzrokovao raspad šatla Kolumbija 2003. godine i pogibiju svih članova posade. Posle brojnih testiranja, NASA je zaključila da takvo oštećenje ne predstavlja rizik po misiju Endevora.

XS
SM
MD
LG