Linkovi

MKG: Do maja Kosovo treba da bude nezavisno pod nadzorom EU i NATO


Ukoliko EU i njene članice sada ne prihvate primarnu odgovornost za uspostavu nadzirane nezavisnosti na Kosovu najkansnije do maja naredne godine, Evropa rizikuje novi krvavi i destabilizujući konflikt u svom dvorištu, upozoreno je u najnovijem izveštaju Međunarodne krizne grupe (MKG) pod nazivom Izlazak iz kosovskog ćorskokaka: Odgovornost Evrope.

U izveštaju se analizira uloga EU u tranziciji Kosova iz postojećeg stanja međunarodnog protektorata. Uz naglasak da je najbolji put do nadzirane nazavisnosti za Kosovo, onaj koji vodi preko Saveta bezbednosti UN, blokiran ruskim pretnjama vetom, MKG zaključuje da i predstojeća runda pregovora Beograda i Prištine neće odvesti nigde i da – u slučaju novog nasilja na Balkanu – EU može da izgubi najviše.

“EU ima tempiranu bombu u svom dvorištu”, objašnjava direktor projekta za Kosovo u MKG, Aleks Anderson. “Što pre EU ili značajna većina njenih članica objavi da je spremna priznati nezavisnost Kosova, bolje su šanse da se predupredi katastrofa”, smatra Anderson.

MKG smatra da bi EU i SAD trebalo da ostanu dosledne podršci Ahtisarijevom planu. Nakon 10. decembra, kada ističe rok za izveštaj Kontakt grupe o novim pregovorima, koji najverovatnije neće dati rezultata, EU, SAD i NATO bi trebalo da budu spremni da počnu koordinisanu akciju sa vladom Kosova da se implementira suština Ahtisarijevog plana, uključujući i predviđenu 120-dnevnu tranziciju.

Taj period bi, smatraju u MKG, trebalo da bude iskorišćeni da u njemu što veći broj svetskih vlada prizna uslovnu nezavisnost Kosovu; da se usvoji i počne primenjivati državotvorna legislativa i ustanove institucije u skladu sa Ahtisarijevim planom; da Kosovo pozove EU i NATO da preuzmu nove odgovornosti i da te organizacije to učine, kao i da se UNMIK povuče postepeno. Najkasnije do maja 2008. Kosovo bi trebalo da bude nezavisno pod nadzorom EU i NATO.

Međunarodna krizna grupa veruje da ne moraju sve članice EU priznati Kosovo do aprila naredne godine, ali da bi nemogućnost EU da dođe do jedinstvene pozicije u podršci uslovnoj nezavisnosti Kosova mogla veoma diskreditovati zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku Unije i evropsku strategiju bezbednosti, uz uznemirujuće poslednice po Evropu.

“Evropa je tragično pogrešila u bivšoj Jugoslaviji 1990-ih. Sada ima novu šansu da pokaže kako može da bude efikasan igrač na Balkanu”, kaže Sabine Frejzer, direktor programa za Evropu u MKG. “Ako se Evropa opet pokaže nesposobnom, to bi gotovo izvesno vodilo krvoproliću i novom haosu u regionu, uz istovremene reperskusije po zapadnu i centralnu Evropu, u vidu talasa izbgelica i snažnijih mreža organizovanog kriminala”.

U Beogradu još nema političkih reagovanja na izveštaj MKG

Član Foruma za međunarodne odnose i nekadašnji diplomata Dušan Lazić smatra normalnim da Evropska unija dobije značajniju ulogu u rešavanju statusa Kosova s obzirom da je to po prirodi evropski problem :

“Pitanje je da li je Evropska unija u ovom momentu spremna da preuzme takvu odgovornost i da li ima detaljno rarađene planove a što je još važnije organizacione snage da taj da na uapešan način reši taj problem”, kaže Lazić.

Kad je u pitanju ocena stanja na Kosovu, Lazić kaže da je u ocenama Međunarodne krizne grupe sadržano upozorenje jer je očigledno da su očekivanja kosovoskih Albanaca velika i da dugo traju što stvara atmosferu za moguće nerede.

A koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kao jedinu novinu u izveštaju Međunarodne krizne grupe vidi zahtev da Evropska unija sada uradi ono što se do skoro tražilo od Sjedinjenih Američkih Država. Evropska unija sada treba da nađe zajedničkio jezik sa Rusijom, kaže Janjić i dodaje da bi nervoze i nasilja moglo vrlo brzo biti na Kosovu :

“Smatram da je po svojoj prirodi kosovska kriza-kriza statusa kvo i ona će se u narednim decenijama tako i formirati, kaže Janjić i dodaje da najverovatnije da će to što će se formirati u pregovaračkom procesu doneće Kosovu korak bliže nezavisnost ali se ni time kriza neće razrešiti. Za razliku od krizne grupe ne verujem da će se kosovska kriza može razrešiti bilo kojom čarobnom formulom”, kaže Janjić.

XS
SM
MD
LG