Linkovi

Kalifornijska Silikonska dolina centar za "zelene" preduzetnike


"Silikonska dolina" u Severnoj Kaliforniji nekada je bila poznata kao dom korporacija koje su se bavile dizajniranjem i proizvodnjom silikonskih čipova, donosno visoko-tehnoloških biznisa iz San Franciska i okoline. Danas ta oblast se reogranizuje u smeru očuvanja životne sredine.

Preduzetništvo u Severnoj Kaliforniji funkcioniše bez problema. Doduše mnogo više u razvoju solarne energije nego u softverskom i kompjuterskom biznisu, koji e ovde cvetao tokom 1980-ih i 90-ih godina. Dik Svonson radi za kompaniju koja se zove SunPower.

"Danas je za nas otprilike 1983. godina, ukoliko nas uporedite sa industrijom čipova i apsolutno smo na pragu da postanemo tehnologija za svakodnevnu upotrebu", kaže Svonson.

Pored njega tome se nadaju i mnogi drugi koji veruju da je razvoj i napredak alternativnih izvora energije sledeći bum na ovim prostorima. Mnogi osnivaju kompanije koje proizvode, distribuiraju i instaliraju solarne ploče i druge proizvode za korišćenje energije sunca. Lindon Rajv se nekada bavio softverima. Sada je prvi čovek Solar Sitija.

"Ako pogledate najveće svetske probleme, softver ih neće rešiti", kaže on.

Njegov novi biznis donosi sunčevu energiju kalifornijskim domovima i četvrtima. Dejvid Pirs, još jedan bivši čelnik u kompjuterskoj industriji ubeđen je da će uskoro postojati masovno tržište solarnih ploča u Americi i da će one postati pristupačne.

"Ovo je šesti put da imam kompaniju koja preuzima veliki rizik i najuzbudljivija prilika za mene da uspem na tržištu", kaže Pirs.

Sa njim se slaže još jedan od onih koji rizikuju - Rej Lejn.

"Prošle godine su finansije, odnosno kapital koji je uložen u zelene ili obnovljive tehnologije, iznosile oko milijardu i po dolara, ove godine biće tri i po milijarde", ističe Lejn.

Zahvaljujući rastućoj potražnji za zelenom tehnologijom kalifornijska Silikonska dolina polako se pretvara u "Solarnu dolinu".

XS
SM
MD
LG