Linkovi

Zabrinutost zbog zdravstvenih rizika Bisfenola, posebno za decu


Bisfenol A – ili BPA – je hemikalija koja se često koristi u proizvodnji čvrste plastike, otporne na lomljenje. Ona se može naći u različitim stvarima koje svakodnevno koristimo. Medjutim, medju onima koji se bave zaštitom okoline i naučnicima raste zabrinutost zbog zdravstvenih rizika Bisfenola, posebno za decu. Nedavno je o tom pitanju bilo reči na panelu koji je, u Vašingtonu, organizovao nacionalni Institut za nauku o zravlju u prirodnom okruženju.

Bisfenol A nalazi se svuda. BPA se može naći u plastičnim flašicama za mleko koje se koriste za hranjenje beba – flaši za piće ili kutiji za hranu koju ste izabrali za vaš obrok – mašini za dijalizu bubrega koja je pacijentima potrebna za život – u dentalnim oblogama koje pomažu u predupredjivanju kvarenja zuba.

Nedavna studija u časopisu «Reproduktivna toksikologija» izazvala je zabrinutost zbog efekata BPA kod fetusa miša, pri nivoima nižim nego što su odobreni standardi američke vlade. Naučnici navode da se široka izloženost kroz ambalažu za hranu i pića pojavljuje kada hemijske supstance koje zadržavaju bisfenol A u plastici, počnu da se razgradjuju. Frederik Fom Sal, profesor biologije na univerzitetu Misurija kaže da je zabrinut zbog toga šta mi apsorbujemo BPA i zatim ge prenosimo deci.

«U pitanju su i veoma male doze te hemikalije – manje od količine prisutne kod ljudi. Kada se to pojavi kod fetusa i novorodjenčadi, postoji mogućnost da se kod tih beba razvije rak prostate, rak dojke – one postaju hiperaktivne».

Kimberli Lizak je majka koja želi više informacija o tome šta hrani njenu bebu.

«Zabrinuta sam kada vidim mnogo sva ta pakovanja dečije hrane. To je mnogo hemikalija o kojima ne znam dovoljno,» kaže ona.

Bisfenol A se koristi u proizvodnji plastike već decenijama. U saopštenju koje je izdao Američki hemijski savet navodi se da ovaj izveštaj u suprotnosti sa drugim medjunarodnim studijama u kojima se navodi da nivoi BPA ne predstavljaju rizik po zdravlje potrošača.

XS
SM
MD
LG