Linkovi

Spoljna politika dominirala u debati kandidata Demokratske stranke


Debata se vrlo brzo fokusirala na senatora iz države Ilinoj Baraka Obamu i pitanje da li on poseduje neophodno iskustvo da bi vodio inostranu politike. Obama je nedavno rekao da će, ako bude izabran za predsednika, biti voljan da se sastane i sa neprijateljima Amerike. Takodje je nagovestio da bi bio voljan da pošalje vojsku u Pakistan, ukoliko bude pouzdanih obaveštajnih podataka da se tamo nalazi lider Al Kaide, Osama bin Laden. Senator iz Konektikata Kristofer Dod, koji je član Kongresa više od tri decenije, rekao je da ti komentari dokazuju da Obama nije spreman da bude predsednik.

”Tražimo od demokrata širom zemlje da izaberu medju nama onoga ko je najbolji da vodi zemlju. Ključno je pitanje ko ima iskustvo, ko je pokazao da je uspešan po pitanjima unutrašnje i inostrane politike. Neće biti vremena u januaru 2009. godine da se pripremite za taj posao. Morate za njega biti spremni odmah.“

Senatorka Hilari Klinton iz Njujorka bila je umerenija u kritici Baraka Obame. Medjutim, ona je naglasila da svi koji učestvuju u ovoj kampanji moraju da shvate koliko se budno njihove izjave prate u inostranstvu. Ona je, kao primer, navela gnevan odgovor na Obamine komentare o Pakistanu.

”Situacija u Pakistanu je veoma napeta. Ta zemlja je nažalost laka meta džihadista i stoga morate biti veoma pažljivi u odnosu na to šta govorite u vezi sa Pakistanom“, kaže Hilari Klinton.

Senator Obama, koji je na nacionalnoj političkoj sceni tek četiri godine, odgovorio je da postoji potreba za novim pristupom pitanjima sa kojima je suočena zemlja. On je rekao da je dokazano da iskustvo nije neophodno najbolji kriterijum za izlaženje na kraj sa teškim problemima. On je kao dokaz za taj stav naveo sadašnje i bivše američke funkcionere koji su planirali rat u Iraku.

”Niko nema veće iskustvo no Donald Ramsfeld i Dik Čejni. Mnogi ljudi ovde medju nama su podržali taj rat. To pokazuje kako ulazimo u nevolje kad konvencionalno razmišljamo, a to je postala navika u Vašingtonu.“

Što se tiče Iraka svi kandidati su naglasili želju da dovedu američke vojnike kući. Bilo je određenih razlika u pristupu. Nekolicina smatra da je momentalno povlačenje opcija, dok jedan broj prtendenata upozorava da će biti potrebno vreme da se izadje na kraj sa logistikom tako obimne vojne operacije. Medjutim, bivši senator Džon Edvards je rekao da demokratski pretendenti kao grupa nude sasvim različit scenario od republikanskih kandidata za predsednika:

”Razlike medju nama su male u poredjenju sa razlikama koje svi mi ovde imamao u odnosu na republikanske kandidate, od kojih je svaki, najbolje rečeno - Džordž Buš na steroidima. Oni će nastaviti ovaj rat koliko god to bude moguće.“

Ovo je bila prva debata Demokratske stranke koju je prenosila nacionalna TV. Debatovalo se u Ajovi, na Srednjem zapadu, državi koja je domaćin prvim stranačkim skupovima u kampanji za izbore 2008.godine. U januaru bi, naime, Ajova trebalo da odredi kojeg će kandidata podržati na nacionalnoj konvenciji stranke. Najnovije ankete ukazuju da tri vodeća kandidata - Obama, Klinton i Edvards - uživaju gotovo podjednaku podršku.

XS
SM
MD
LG