Linkovi

Britanski vojni komandanti preporučuju hitno povlačenje iz Iraka


Londonski dnevnik Independent u svom nedeljnom izdanju izvestio je da su dva visoka britanska generala premijeru Gordonu Braunu saopštili da je Britanija već učinila što je mogla u južnom Iraku i da bi potezi ka potpunom povlačenju trebalo da budu preduzeti bez daljeg odlaganja.

Pre invazije 2003.godine, ratni ciljevi britanske armije bili su stabilnost i demokratija u Iraku i na Bliskom istoku u celini. Medjutim, dnevnik Independent prenosi kako je trenutno ključni prioritet - mirno povlačenje, koje ne bi ugrozilo reputaciju armije i koje bi omogućilo Britaniji da zadrži status ”američkog saveznika od poverenja“. Promene u prioritetima govore o drastičnom smanjenju britanskih ambicija. Dvojica genarala, koje ovaj list nije imenovao, kazala su da bi voleli da palata u Basri bude predata Iračanima do kraja avgusta. Oko 500 britanskih vojnika je stacionirano u toj palati, koja je meta svakodevnih raketnih i artiljerijskih napada.

Ako bi se tih 500 vojnika povuklo u narednih nekoliko nedelja, još oko pet hiljada britanskih vojnika ostalo bi na aerodromu u Basri. U julu, nakon sastanka sa američkim predsednikom Džordžom Bušom, premijer Gordon Braun je rekao da će britanske trupe ostati u Iraku dok njihova misija ne bude okončana. Premijer će, prema očekivanjima, izneti parlamentu sveobuhvatan plan za povlačenje iz Iraka u oktobru. Mnogi očekuju da se preostale britanske snage postepeno povuku nakon što Braun izloži svoj plan.

Od invazije 2003. godine poginulo je 168 britanskih vojnika i rat u Iraku nije popularan u Britaniji. Još jedan faktor koji utiče na stavove vlade je procena da je britanska vojska preopterećena. Većina vojnih analitičara smatra da Britanija može da se nosi sa dugim stacioniranjem snaga u Iraku ili Avganistanu, ali ne na obe lokacije. Načelnik britanske armije, general Ričard Danat, koji boravi u poseti vojnicima u južnom Avganistanu, izjavio je za BBC da je broj vojnika u toj zemlji dostigao limit:

”Armija je svakako preopterećena i kad kažem da ne možemo poslati nove borbene trupe u ovom momentu, to je zato što pokušavamo da postignemo razuman balans za naše vojnike - izmedju vremena provedenog u misiji, obuke i vremena koje provode u kasarnama. Trenutno vojnici ne provedu u kasarnama onoliko vremena koliko bi ja voleo da provode“, kaže general Danat.

Od 2001.godine, 70 britanskih vojnika je poginulo u Avganistanu. General Danat, međutim ne očekuje, da će njemu potčinjena vojska u dogledno vrijme napustiti Avganistan.

XS
SM
MD
LG