Linkovi

Barton: Rešenje za Kosovo u skladu sa međunarodnim principima


Mogućnost da Sjedinjene Američke Države jednostrano priznaju nezavisnost Kosova bila bi užasna ideja, ocenio je danas američki kongresmen Den Barton. U autorskom tekstu u "Vašington tajmsu", on je istakao da rešenje za Kosovo mora biti u "skladu sa prihvaćenim međunarodnim principima".

"Naša politika je u suprotnosti sa međunarodnim pravom i stvoriće opasan presedan. Ništa ne ukazuje da bi nezavisno Kosovo mogo biti održiva država, bilo politički ili ekonomski", naveo je Barton.

On je ocenio da bi nezavisnošću Kosova mogli biti rasplamsani i etnički sukobi u susednim regionima kojima dominiraju Albanci u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, pa čak i u Grčkoj.

"Nametnuto odvajanje Kosova od Srbije nanelo bi možda najveću štetu time što bi na taj način bila poslata poruka drugim nemirnim regionima, ne samo na Balkanu, da se državne granice mogu razgrabiti", kazao je Barton.

Prema njegovim rečima, američki odnosi sa Srbijom znatno će biti oštećeni ukoliko Vašington nastavi da insistira na nezavisnosti Kosova.

"Nametnuto odvajanje Kosova, udaljilo bi Srbe od Evrope što bi imalo nesagledive posledice. Nemetnuto rešenje za Kosovo vratilo bi region deset godina unazad", smatra američki kongresmen.

Barton je kazao da održivo rešenje za Kosovo mora biti rezultat pregovora između Srbije i kosovskih Albanaca.

"Rešenje mora biti u skladu sa prihvaćenim međunarodnim principima, uključujući i garancije o teritorijalnim integritetu država, kao i o ljudskim pravima i samoopredjeljenju", istakao je Barton on.

On je dodao da međunarodna zajednica "niti sme nametati rešenje bilo kojoj od strana, niti se savijati pred pretnjama nasiljem jedne od strana ukoliko njeni zahtevi nisu ispunjeni".

Suroi: Nećemo pregovarati o podjeli Kosova

Predsednik reformističke partije ORA i član pregovaračkog tima Kosova Veton Suroi odbacio je bilo kakvu mogućnost za podelu Kosova ili razmenu teritorija.

"Nijedan predstavnik Kosova ne sme ni kao hipotezu pomenuti podelu Kosova ili razmenu teritorija. Ako se u pregovorima pojavi ova alternativa, mi ćemo napustiti pregovarački sto", kazao je Suroi.

Lider ORA je istakao da je nezavisnost Kosova nezaobilazna.

"Naredni period moramo koristiti za uspostavljanje reda i mira, pripremu ustava i drugih državnih elemenata. Sve to moramo završiti do 10. decembra", rekao je Suroi.

Branislav Ristivojević: Uskoro tim za pregovore o Kosovu

Portparol Demokratske stranke Srbije Branislav Ristivojević rekao je da će novi pregovarački tim za Kosovo biti formiran u najskorije vreme.

"Očekujemo da nam pregovaračka trojka odgovori na pitanje kakav će biti format pregovora, a spram njega će biti koncipiran i pregovarački tim", rekao je on na konferenciji za novinare.

Ristivojević je ponovio da NATO pokušava da stvori vojnu državu na Kosovu i Meohiji, koja ne bi bila podvrgnuta bilo kakvoj civilnoj kontroli. On je istakao da bi svi trebalo da se suočimo sa činjenicom, poput one da nas je NATO "divljački bombardovao 78 dana 1999. godine", da je planom Martija Ahtisarija predviđeno stvaranje vojne države na Kosovu i da se vojska severnoatlantske alijanse "sada nalazi na teritoriji naše južne pokrajine".

Ukazavši da nijednim članom Ahtisarijevog plana nije ograničeno trajanje vojne misije na Kosovu, Ristivojević je ocenio da se sada, prvi put u istoriji, dešava da jedna vojna sila pokušava da napravi državu. On je rekao da je Ahtisarijev plan mrtav i da bi se sada trebalo u potpunosti posvetiti pregovorima, kako bi se našlo trajno, pravedno rešenje, u skladu s Poveljom Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG