Linkovi

Ženeva: Konferencija o smanjenju opasnosti od biološkog oružja


Stručnjaci okupljeni na medjunarodnoj konferenciji UN u Ženevi, zalažu se za što bržu akciju za smanjenje opasnosti od biološkog oružja. Na konferenciji je istaknuto da takozvani rat protiv terorizma pokazuje da je sada potrebnije no ikada da se ojača Sporazum o zabrani biološkog oružja, iz 1972. godine.

Predgovori o jačanju Sporazuma o zabrani biološkog oružja prekinuti su leta 2001. godine, nakon što su UN odbacile predložene mere za verifikaciju. Vašington je izneo gledište da te mere malo doprinele odvraćanju zemalja od razvoja biološkog oružja. Neposredno posle toga, teroristi su 11. septembra 2001. izvršili napade u Njujorku i Vašingtonu. Američki zvaničnik za razoružanje, Ričard Lenan, rekao je da su teroristički napadi obnovili interesovanje za pomenuti sporazum.

”Uočeno je da su opasnosti, uključujući opasnost od terorizama, podstakle na razmišljanja i povećale fleksibilnost ili spremnost na saradnju i iznalaženje zajedničkog pristupa medju državama, koje su do tada imale veoma duboke razlike u gledištima.”

Sporazumom o biološkom oružju zabranjuje se izgradnja, proizovdnja i nagomilavanje takvog oružja. Taj sporazum je prvi multilateralni ugovor o razoružanju, kojim se zabranjuje proizvodnja čitave jedne kategorije oružja. Usvojen je 1972, a stupio je na snagu 1975. Najveća slabost tog sporazuma jeste da ne predvidja medjunarodne verifikacione mere, odnosno inspekcije na licu mesta, u pojedinačnim industrijskim objektima da bi se ustanovilo da li neke zemlje obmanjuju i ne ispunjavaju svoje obaveze.

Predsedavajući konferencije, pakistanski ambasador, Masud Kan, priznaje da je to problem. On je rekao da nema zajedničkog stava o inspekcijama na terenu, tako da su zemlje ustvari odustale od nastojanja na uspostavljanju medjunarodnog verifikacionog sistema. On je rekao da se radi na drugim merama da bi se postigli slični rezultati.

Pored toga, stručnjaci će razmotriti načine za sprečavanje pojedinaca i grupa u raznim zemljama da se domognu biološkog oružja. Oni će takodje nastojati da unaprede saradnju medju organima kriminalističkih službi raznih zemalja.

XS
SM
MD
LG