Linkovi

Vujanović: Vladika Filaret može u Crnu Goru kada Tribunal promeni stav


Crnogorski predsjednik Filip Vujanović poručio je patrijarhu srpskom, gospodinu Pavlu da samo od Haškog tribunala može tražiti da Crna Gora više ne zabranjuje ulazak na svoju teritoriju vladici miševskom Filaretu.

Vujanović je u odgovoru na zahtjev patrijarha Pavla da se, kako je naveo, "prekine progon" Filareta, napisao srpskom patrijarhu da Crna Gora ispunjavava obaveze prema Haškom tribunalu, Savjetu Evrope i Evropskoj uniji.

Vujanović je prenio patrijarhu Pavlu da će Crna Gora promijeniti svoj odnos prema Filaretu, kad Haški tribunal promijeni svoju odluku. Haški sud za ratne zločine je Filareta, čije je sjedište u Prijepolju, uvrstio na spisak osoba koje pomažu skrivanje haških bjegunaca.

Vladika Filaret je ranije najavio da će 28. avgusta, na Veliku Gospojinu, doći u Crnu Goru, na čijoj teritoriji je dio Eparhije mileševske, i da će, ukoliko mu ulazak bude ponovo zabranjen, početi štrajk glađu na graničnom prelazu Ranče.

Vladika je, nakon što mu dva puta nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, zatražio crnogorsko državljanstvo. Na njegov zahtjev, biće odgovoreno u zakonskom roku od 30 dana, saopštio je ministar policije Jusuf Kalamperović.

Srpska lista optužila je predsjednika Filipa Vujanovića da je pokušao da obmane srpskog patrijarha Pavla pismom u kome objašnjava odnos crnogorske države prema episkopu Mileševskom Filaretu.

„Srpska lista podsjeća javnost da je Vujanović tokom kampanje za prethodne predsjedničke izbore jurio širom Crne Gore mitropolita Crnogorsko-primorskog Amfilohija da bi se slikao sa njim“, a ‘’danas kreće u novu izbornu kampanju zabranjujući vladici Filaretu ulazak u Crnu Goru, vjerujući da će njegovo ponašanje ostati skriveno od građana i vjernika SPC“.

XS
SM
MD
LG