Linkovi

Toronto: Žastin Enan i sedmi put bolja od Jelene Janković


Novi duel prve i treće igračice sveta, Žastin Enan i Jelene Janković, još jednom je pripao sjajnoj Belgijanki koja je tom pobedom u finalnom meču u Torontu osvojila po 35. put jedan od WTA turnira. Ni u sedmom pokušaju u svojoj uspešnoj karijeri najbolja teniserka Srbije nije uspela da nadigra ovu suparnicu, pa je trofej u Kanadi, koji je prošle godine podigla Ana Ivanović, pripao Enanovoj.

Žastin Enen je u finalu Rodžers kupa u Torontu savladala Jankovićevu tesnim rezultatom 7:6 (7:3), 7:5. Jelena je na početku oba seta diktirala tempo i prva pravila brejkove. U prvom je vodila sa 4:1, a u drugom 2:0 i 4:2, medjutim, ni ovog puta joj nije pošlo za rukom da skine jedini "skalp" iz svetskog vrha koji joj nedostaje.

Bez obzira na novi poraz od velike šampionke, treća teniserka sveta napravila je odličnu uvertiru za US open, na kojem će od 27. avgusta braniti prošlogodišnje polufinale. Dvanaestim finalom u karijeri, a sedmim u ovoj godini, načinila je krupan korak ka preuzimanju drugog mesta na WTA listi od Ruskinje Marije Šarapove. Sada joj predstoji sedam dana da se dobro odmori i pripremi za poslednji Gren slem sezone.

Ivanović: Na US Openu korak po korak

Srpska teniserka Ana Ivanović ocenila je da bi na predstojećem US Openu trebalo da ponovi, ako ne i poboljša dobre rezultate sa ovogodišnjih Gren slem turnira. Dobri ovogodišnji rezultati Ivanovićeve na Gren slem turnirima doveli su je medju najboljih pet na svetu, ali srpska teniserka na dva dosadašnja nastupa na US Openu nije uspela da prodje dalje od trećeg kola. Ivanovićeva je ove godine dokazala da može da sa pravom računa na osvajanje najvećih titula, pošto je na Gren slemovima, izmedju ostalih, pobedjivala drugu i četvrtu teniserku sveta, Mariju Šarapovu i Svetlanu Kuznjecovu.

Ivanovićeva je i prošle godine, osvajanjem turnira u Montrealu, nagovestila ogroman potencijal, ali je njena igra dosta oscilirala. Ove godine, medjutim, Ivanovićeva je napredovala i na fizičkom i na psihičkom planu. Ključ uspeha, prema rečima Ivanovićeve, leži u njenoj novootkivenoj sposobnosti da razmišlja o onome šta treba da radi sa tehničke i strateške strane, a ne o nekim drugim stvarima. Ivanovićeva je ocenila da je u finalu Rolan Garosa i izgubila od najbolje teniserke sveta Žastin Enan iz Belgije, jer se nije koncetisala na meč.

WTA: Jelena treća, Ana pala na peto mesto

Plasmanom u finale turnira u Torontu najbolja srpska teniserka Jelena Janković učvrstila se na trećem mestu rang liste najboljih igračica sveta, ozbiljno ugrozivši Ruskinju Mariju Šarapovu na drugoj poziciji. Ana Ivanović, koja je učešće u Kanadi završila već u prvom kolu, pokvarila je svoj plasman u odnosu na prošlu nedelju i sada zauzima petu poziciju na WTA listi. Jankovićeva sada ima 3.429 bodova, odnosno 416 manje od Šarapove, dok je Ivanovićeva sakupila 2.847 poena. Vodeća je i dalje Belgijanka Žastin Enan sa 4.887 bodova koja je trijumfovala na turniru u Torontu, osvojivši svoj 35. trofej u karijeri.

Djoković zadržao treću poziciju

Novak Djoković je ranom eliminacijom na turniru u Sinsinatiju izgubio bodove, ali je ipak uspeo da sačuva treće mesto na ATP listi. On sada ima 3.670 bodova, dok su ispred njega i dalje lider Rože Federer sa 7.605 bodova i Španac Rafael Nadal sa 5.485. Janko Tipsarević je u odnosu na prethodnu nedelju zabeležio pad za četiri pozicije i trenutno je 51. teniser sveta sa 657 poena, dok je Boris Pašanski otišao stepenik više i sada e 117. na listi. Slede ih Viktor Troicki na 143. mestu, odnosno Ilija Bozoljac, koji je 174. igrač na svetu.

XS
SM
MD
LG