Linkovi

Boing 737-800 tajvanske kompanije Čajna erlajns sa 157 putnika zapalio se na pisti u Japanu


Avion Boing 737-800 tajvanske avio-kompanije Čajna erlajns sa 157 putnika zapalio se nakon što je njegov motor na levom krilu eksplodirao u ponedeljak ujutro na Naha aerodromu na ostrvu Okinava, popularnoj tursitičkoj destinaciji u Japanu. Niko od putnika i posade nije stradao. Motor se zapalio u 10.35 po lokalnom vremenu nakon što je avion pristao na gejt, saopštilo je japansko ministarstvo saobraćaja. Terorizam je odbačen kaouzrok, saopštio je portparol aviokompanije Džonson Sun.

Dvoje aerodromskih radnika primetilo je da gorivo curi iz aviona i obavestilo kapetana, izjavio je Akihiko Tamura, direktor Japanskog biroa za civilno vazduhoplovstvo. Posada je evakuisala avion za 90 sekundi. Tokom evakuacije 157 putnika, od kojih su 18 bili japanski državljani, došlo je do dve ili tri eksplozije na oba krila, ali niko od putnika nije bio povredjen.

Pilot i kopilot iskočili su iz aviona kroz prozor kabine. Vatrogasne službe su ugasile požar nakon 62 minuta. Tajvanska vlada je naredila kompaniji da ispita ispravnost svih njenih 737-800 aviona, rekao je Bili Čeng, direktor tajvanskog civilnog vazduhoplovstva.

Dvoje putnika, pedesetsedmogodišnji čovek i sedmogodišnja devojčica, odvedeni su u bolnicu nakon što su rekli da se osećaju loše. Japansko ministarstvo saobraćaja saopštilo je da je jedan član posade povredjen. Prema podacima sajta Aviation Safety Network, Čajna erlajns je u poslednjih desetak godina imala nekoliko nesreća sa velikim brojem poginulih.

Krajem aprila 1994. godine 264 putnika i članova posade je poginulo prilikom sletanja na Nagoja aerodrom aviona Airbus A300. Četiri godine kasnije jedna od letelica se srušila u blizini Čang Kaj Šek aerodroma na Tajvanu, pri čemu je poginulo 196 ljudi. Poslednja nesreća sa poginulima desila se 25. maja 2002. godine, kada se Boeing 747 srušio u Pacifik. U ovoj nesreći je poginulo 225 putnika i pripadnika posade.

XS
SM
MD
LG