Linkovi

Sjedinjene Države: Bojazan o mogućoj globalnoj kreditnoj krizi


Nestabilnost na Volstritu se nastavila podstičući strahovanja o sve dubljoj kreditnoj krizi. Eksperti za to krive gubitke koje su pretrpeli kreditori koji su odobravali riskantne hipoteke na vrhuncu buma na tržištu nekretnina u SAD. Analitičari ukazuju da je najnovija kriza započela u junu posle propasti dva takozvana hedž fonda koji su investirali znatne sume u riskantne hipotekle.

Hedž fondovi prikupljaju velike količine nova od pojedinaca i kompanija koje njihovi menadžeri zatim ulažu u akcije po svom izboru. Njihov cilj je da ostvare što veću zaradu zavisno od procena koje akcije će skočiti ili izgubiti vrednost. Analitičar Bil Man iz firme “Motley Fool” kaže da su hedž fondovi imali veliki uticaj na tržišta zbog toga što su prikupili velike sume novca.

“U pitanju su bilioni, ili bar stotine milijardi dolara. Jedan hedž fond može da kontroliše i do tri odsto čitave berze i može da utiče na kretanja na njoj.”

Centralne banke širom sveta su prošle nedelje ubacile preko 300 milijardi dolara u finansijska tržišta da bi obezbedile više gotovine kreditorima. Ipak, nervoza investitora zbog moguće kreditne krize je i dalje primetna. I, dok neki hedž fondovi prijavljuju gubitke od čak 80 odsto zbog gubitaka u sektoru riskantnih hipoteka, neki članovi Kongresa zahtevaju oštriju regulativu.

Medjutim, analitičar Von Kordl upozorava da vladina intervencija nije uvek najbolji odgovor.

“Vlada mora da bude oprezna jer tržište ima tendenciju da rasporedjuje resurse na najproduktivniji način i vlada često stvara više problema nego što ih rešava kada interveniše. S druge strane, oni koji zaradjuju najviše možda bi trebalo da plate i odgovarajuće poreze,” kaže Kordl.

Uprkos rastućoj nervozi, neki eksperti smatraju da nema razloga za uzbunu.

“Činjenice ne ukazuju na katastrofu, već na nestabilnost i nepredvidivost. Globalna ekonomija je i dalje snažna. Sve ukazuje da se radi o jednom neprijatnom periodu i da ćemo za šest meseci moći da kažemo da smo se uspešno oporavili posle potresa u avgustu,” smatra Stjuart.

Analitičari dodaju da oporavak na Volstritu pokazuje da investitori žele da postignu pozitivne rezultate, ali da berza i dalje ostaje nesigurna i nepredvidiva posle više trocifrenioh gubitaka proteklih nedelja.

XS
SM
MD
LG