Linkovi

Uragan Din, sa vetrovima od 250 km na sat, bliži se Jamajci stanovništo se evakuiše


Uragan Din, za kojeg meteorolozi upozoravaju da moze preći u najjaču petu kategoriju sa "mogućim katastrofalnim posledicama", zahvatio je večeras Jamajku, pošto je prethodno usmrtio pet osoba na Martiniku, Haitima i u Dominikanskoj Republici. Vlasti na Jamajci pozvale su stanovništvo da napusti priobalne oblasti i uputi se ka centrima za evakuaciju. Uragan je u trenutku kda je zahvatio Jamajku bio četvrte kategorije, a meteorolozi očekuju da će njegova snaga prerasti u najjaču, petu kategoriju, koja može imati katastrofalne posledice, kada se sutra približi Meksiku. Aerodromi na Jamajci su zatvoreni, a uveden je i policijski čas u trajanju od 48 sati u više oblasti u zemlji.

Meksičke vlasti izdale su upozorenje o opasnosti od uragana na poluostrvu Jukatan i počele evakuaciju 80.000 turista koji letuju u Kankunu i Kozumelu. Posebno su ugrožena i naftna postrojenja koja se nalaze u Meksičkom zalivu. Meksička naftna kompanija Pemeks počela je danas evakuaciju 13.360 zaposlenih sa 140 platformi na jugoistoku zaliva. Kompanije očekuje da će za 24 sata uspaeti da evakuiše sve zaposlene. U nekim oblastima na jugu američke države Teksas stanovništvo je počelo takođe da se priprema za mogući nalet uragana Din, kada se on približi Meksičkom zalivu. Vlasti teksaškog grada Braunsvila pozvale su stanovništvo da se evakuiše u oblast u blizini granice sa Meksikom.

Stanovnici mnogih delova Teksasa i dalje se oporavljaju od posledica poplava koje je prošle nedelje u toj državi izazvala snažna tropska oluja Erin.

XS
SM
MD
LG