Linkovi

»Opijeni na Stenovitim planinama» zvanična pesma države Kolorado


Svako zakonodavno telo 50 američkih država je pronašlo u svom radu i malo vremena za proglašenje nezvaničnih simbola države: tu su sisari (kao na primer mazga iz države Mizuri) zatim ribe, kao što je grgeč, pa čak i piće: sok od ribizle iz Masačusetsa. Svaka država, osim Nju Džerzija, ima i svoju pesmu.

Pesma ''Jenki Dudl'' države Konetikat, na primer, potiče još iz vremena pre američke revolucije. Druge su usvojile savremenije,promotivne pesmice kao što je: ''Ja volim Nju Jork,'' a Kolorado, i neke druge države, imaju i po dve pesme. A pošto se 13. oktobra obeležava 10. godišnjica od pogibije pevača Džona Denvera, zakonodavno telo Kolorada je njegovu pesmu ''Opijeni na Stenovitim planinama,'' proglasilo pesmom te države. Neki brinu da bi sledeći stih mogao da pruži pogrešan utisak:

''…prijatelji oko logorske vatre, i svi su opijeni…

Po Nju Jork Tajmsu, obožavaoci ove pesmu tvrdi da se radi o prijateljima ''opijenim'' prirodom i da pesma opisuje ''osećaj posle prijatnog planinarenja.'' Mada tekst pesme govori o momku koji je ''jednom tako poludeo, da je pokušao da dotakne sunce,'' zakonodavci Kolorada tvrde da sve nema nikave veze sa drogom. Baš nikakve.

XS
SM
MD
LG