Linkovi

'America the Beautiful' predstavlja optimističnu viziju Amerike


Iako je pesma 'The Star Spangled Banner' zvanična američka himna još od 1931 godine, mnogi Amerikanci su više naklonjeni miroljubivim, patriotskim rečima pesnikinje Ketrin Li Bejts, inspirisane putovanjem američkim zapadom 1893.godine.

Melodiju koja nežno uzbudjuje i koju je napisao Semjuel Augustus Vord, doprinela je popularnosti ove pesme. Adam Filips iz Glasa Amerike razgovarao je sa Lin Šer, autrkom knjige o istinitoj priči o najpopularnijoj pesmi Amerike.

Verzija pesme 'America the Beautiful' Vilija Nelsona je samo jedna od mnogih. Autor Lin Šer ceni sve verzije.

'' Zbog ove pesme se uvek naježim. Mislim da ona predstavlja optimističnu viziju Amerike. Tiha je i puna nade. I osećaš se dobro dok je pevaš.''

Šer kaže da u svakoj od četiri strofe , Ketrin Li Bejts pomene nešto važno o Americi- nešto za slavljenje, nešto za molitvu i neki izazov koji treba savladati. U poznatoj prvoj strofi, čiji jedan deo peva Erta Kit, gospodjica Bejts hvali lepotu i darežljivost zemlje.

Šer voli da citira molitvu iz druge strofe, koja kaže:'' Ameriko, Ameriko, Bog je popravio svaku tvoju manu.''

'' Zamislite da ljudi shvataju da Amerika ima nekih mana i da svi mi na sebi moramo raditi. Ova pesma je puna čistog patriotizma. Ali ne slepog patriotizma. U pesmi se priznaje da moramo raditi na sebi, ali i da znajući to, i dalje možemo biti patriote. Mi smo komplikovana ljudska bića koja žive u komplikovanoj zemlji. Nismo savršeni, ali ipak volimo svoju zemlju,'' kaže Lin Šer.

Šer uporedjuje značenje pesme America the Beautiful sa himnom The Star Spangled Banner, koja je i teža za pevanje.

'' Našu državnu himnu, The Star Spangled Banner, napisao je Frensis Skot Kej, dok je posmatrao bitku i pisao o ratu, o crvenom sjaju raketa, eksploziji bombi.' America The Beautiful je miroljubiva. Ova pesma je o zemlji i državi, ne o zastavi i ratu, i ona je o ljudima koji streme veličini.''

''Ipak, reči pesme America the Beautiful su prepune heroizma, što možemo da čujemo u poznatoj verziji Reja Čarlsa, počevši sa trećom strofom.

''Verzija Reja Čarlsa je bogata verzija bluz muzike, veoma demokratska i prava Američka. Ona podržava pogled na svet Ketrin Li Bejts. Ali Čarls u isto vreme poštuje pesmu. To je pesma za obične ljude, ne za elitu, ne za vojnike, ne samo za predsednika. Ovo je pesma za sve!''

''Šer kaže da America the Beautiful nije alternativa državnoj himni, već oda radosti.

XS
SM
MD
LG