Linkovi

Visokosofisticirana bionička ruka postala dostupna i u Americi


Životi hiljada Iračana i američkih vojnika promenjeni su zauvek kada su izgubili ruke ili noge u eksplozijama bombi pored puta u Iraku. Kada se vrate kući, ranjeni pripadnici američke vojske često dobijaju najsavremenije veštačke udove.

Improvizovane eksplozivne naprave eksplodiraju bez upozorenja, i kada se to dogodi, njihove žrtve ginu ili su onesposobljene zauvek. 27-ogodišnji narednik Huan Aredondo teško je ranjen 2005. kada je takvanaprava eksplodirala u blizini njegovog vozila u Iraku. Mislio je da će umreti.

«Rekao sam svojim vojnicima da kažu zbogom mojoj deci umesto mene i da im kažu da ih volim».

Narednik Aredondo odvezen je u vojnu bolnicu, gde je njegov život spasen, ali ne i njegova ruka. Pomislio je da je njegov život uništen.

«Bio sam emocionalno, fizički i mentalno jednostavno traumatizovan tokom veoma dugog perioda. Jednostavno nisam znao šta da očekujem. Brinuo sam kako ću da vodim računa o svojoj ženi i deci».

Mnogi vojnici u Aredondovom stanju obično se šalju u bolnice kao što je Vojno-medicinski centar «Volter Rid» u Vašingtonu. Tu se vojnici opremaju veštačkim šakama, rukama i nogama. Medjutim, visokosofisticirana bionička ruka, nedavno napravljena u Britaniji, sada je takodje dostupna. Ona izgleda i skoro daje osećaj prave ljudske ruke. Pacijentov mozak šalje signale kroz mišiće u male motore unutar prostetičke ruke. Narednik Aredondo je jedan od prvih koji je koristi. Troj Farnsfort iz kompanije «Henger Ortopedik Grup» snabdeo ga je veštačkom rukom.

«Kada smo mu namestili protezu, počeo je da se osmehuje. Bio je zadivljen».

Narednik Aredondo može da ide u kupovinu, koristi bankomat i vozi automobil. Džesika Aredondo kaže da je veštačka ruka vratila u život njenog mužu.

«On je moj Supermen», kaže Džesika kroz smeh.

XS
SM
MD
LG