Linkovi

Predsednik Palestinske uprave Mahumud Abas prekinuo veze s Hamasom


Predsednik Palestinske uprave i vođa Fataha Mahmud Abas prekinuo je "poslednje veze" sa radikalnim islamističkim Hamasom, koji je u junu preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze, ukidanjem svih visokih funkcija Hamasa u palestinskoj vladi.

Kada su se lideri rivalskih palestinskih frakcija - Fataha i Hamasa - dogovorili u februaru da osnuju vladu nacionalnog jedinstva, Abas je obezbedio visoke funkcije za oko 200 predstavnika Hamasa.

Međutim, sada je predsedničkim dekretom poništio ta postavljenja. Abas je inaugurisao novu vladu, u kojoj nema ministara iz Hamasa, nakon što su ekstremisti silom preuzeli kontrolu nad pojasom Gaze. Abasova organizacija sada praktično kontroliše samo Zapadnu obalu i nastoji da obnovi mirovne pregovore s Izraelom, za razliku od Hamasa koji ne priznaje tu zemlju i odbija da se odrekne nasilja.

Izraelska vojska izrazila je spremnost da obnovi snabdevanje gorivom pojasa Gaze, nakon što je u subotu palestinska električna kompanija obustavila dovod struje u delove tog osiromašenog područja. Izrael je zatvorio granične prelaze i prekinuo snabdevanje gorivim iz bezbednosnih razloga.

Kompanija koja obezbeđuje oko 25 procenata struje u pojasu Gaze isključila je tri od ukupno četiri generatora jer dva dana nije stiglo gorivo. Izrael nastoji da izoluje to područje sa oko 1,4 miliona stanovnika, jedno od najgušće naseljenih u svetu. Izrael izražava spremnost za pregovore s umerenim Abasom kako bi pokazao Palestincima da nasiljem neće stvoriti nezavisnu državu.

XS
SM
MD
LG