Linkovi

Džez basista Ron Karter svirao na, verovali ili ne, 3.500 albuma


Ron Karter je samo pet godina bio član takozvanog ”drugog sjajnog“ kvinteta Majlsa Dejvisa, ali te godine se ubrajaju u najznačajnije u njegovoj karijeri. Grupi se pridružio 1963., i u njoj je, pored Dejvisa, svirao sa pijanistom Herbijem Henkokom, saksofonistom Vejnom Šorterom i bubnjarom Tonijem Vilijamsom. Prvi put se pojavio na albumu “Sedam koraka do raja.“

Karter je najpre studirao klasičnu muziku i svirao čelo, a kasnije prešao na kontrabas. Pošto je magistrirao kontrabas na Menhetenskoj muzičkoj školi, sarađivao je sa nekim od najvećih imena te ere: Vesom Montgomerijem, Telonijusom Monkom, Kenonbolom Aderlijem i Čikom Hamiltonom. Na svom prvom albumu, pod nazimom ”Gde?“ svirao je džez čelo.

Po napuštanju kvinteta Majlsa Dejvisa, 1968., Karter je postao jedan od najtraženijih džez muzičara. Pored nastupa na albumima mnogih velikana džeza, pod sopstvenim imenom snimio je više od 25.

Na albumu ”Dragi Majls“ Karter svira sa svojim dugogodišnjim kvartetom u kome su, pored njega, pijanista Stiven Skot, perkusionista Rodžer Skvitero i bubnjar Pejton Krosli. Iako je Majls Dejvis bio trubač, Karter kaže da njegov album oslikava Dejvisa kao inovatora. Kako je rekao: ”njime odajemo priznanje Majlsovoj neponovljivoj sposobnosti da stvara melodije kakve niko ranije nije pokušao i da ih, poput melodije ”Bye, Bye Blackbird,“ učini nezaobilaznim u svakoj džez čitanci.

XS
SM
MD
LG