Linkovi

Momir Bulatović: Nikola Šainović nije rukovodio snagama na Kosovu


Svedočeći u odbranu Nikole Šainovića, bivši premijer SRJ Momir Bulatović rekao je danas pred Haškim tribunalom da Šainović tokom rata 1999. nije rukovodio Vojskom Jugoslavije i policijom Srbije na Kosovu. Tadašnji potpredsednik Savezne vlade, Šainović je optužen za zločine protiv čovečnosti nad albanskim civilima na Kosovu u prvoj polovini 1999. godine.

Bulatović je posvedočio da su se "ojska i policija na Kosovu ponašale prema ustavnim ovlašćenjima", a da "Savezna vlada nije imala nikakva ovlašćenja da im komanduje".
Na pitanje branioca Tome File da li je bilo moguće da on nije znao za takvo Šainovićevo delovanje, Bulatović je odgovorio:

"Bilo bi nemoguće da to radi iza mojih ledja, a znajući generale VJ i policije, oni to ne bi prihvatili".

Svedok je ponovio da na Kosovu "nije postojala" zajednička komanda VJ i MUP Srbije, koju je, prema optužnici, predvodio Šainović, a negirao je i da su vlasti u Beogradu ikada imale plan za proterivanje Albanaca sa Kosova. Šainović je, po Bulatoviću, bio posvećen traženju mirnog i političkog rešenja za kosovsku krizu, a tokom NATO bombardovanja
radio je isključivo na pokretanju dijaloga sa liderom kosovskih Albanaca Ibrahimom Rugovom.

"Šainović se 5. aprila 1999. sastao sa Rugovom i saglasili su se da nastave rad na pokretanju političkog procesa i na povratku izbeglica i raseljenih", rekao je Bulatović, napominjući da je, medjutim, tri dana kasnije NATO bombardovao civilne ciljeve u Prištini i poništio te napore.

Posle Rugovinog odlaska u Italiju, početkom maja, prema Bulatovićevim rečima, Šainović se vratio u Beograd i "bavio se civilnim poslovima" poput izmeštanja opasnih materija iz fabrika koje su bile na meti NATO. Na pitanje branioca File da li je Vrhovni savet odbrane SRJ tada donosio odluke o upotrebi VJ, Bulatović je odgovorio:

"Naravno da je VSO donosio odluke, u skladu sa predlozima nadležnih organa, inače bi bio debatni klub".

Nasuprot Bulatoviću, svedok odbrane prvooptuženog Milana Milutinovića, Ratko Marković tvrdio je da je VSO bio "savetodavno telo" predsednika SRJ Slbodana Miloševića i da "nije donosio odluke, već političke zaključke".

U nastavku sudjenja, Bulatovića unakrsno ispituje tužilac Tom Hanis . Zajedno sa Šainovićem i Milutinovićem, za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon albanskih civila sa Kosova optuženi su i generali Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

XS
SM
MD
LG