Linkovi

Informacije o Milu Đukanoviću šokirale crnogorsku javnost


Informacija da je kompanija Capital invest, čiji je osnivač predsjednik DPS-a Milo Đukanović, postala vlasnik oko sedam odsto akcija Prve banke Gore Gore koje su plaćene milion i po eura, šokirala je crnogorsku javnost i potvrdila ono što su mnogi ranije označavali tek pukim nagađanjima.

Predsjednik PzP Nebojša Medojević podsjeća da je Đukanović 17 godina vodio državu u neregularnim uslovima gdje su se pod okriljem državnih programa, obavljale nelegalne transakcije, najčešće podržane od javnosti:

‘’Mada je prvi put uradio nešto legalno: za svoj novac, kupio je akcije banke koju kontroliše njegov brat i odmah izazvao veliki skandal. Očigledno je da se javno mnjenje u Crnoj Gori promijenilo.

Činjenica da neko legalno kupuje akcije jednog akcionarskog društva, kroz zatvorenu emisiju akcija, izaziva ogromno interesovanje. Ne zbog toga što je sporna sama činjenica kupovine, nego što je sporno odakle Đukanoviću i njegovoj, tek osnovanoj kompaniji, million i po eura, kao i odakle mu pet ili šest miliona eura koliko je investirao u svoj, privatni univerzitet’’.

Pojedinačno najveći akcionar banke, u čije akcije je Milo Đukanović uložio million i po eura je kompanija Aca Đukanovića, Milovog rođenog brata, Monte nova, sa oko 30 odsto. Pored kompanije Mila Đukanovića, tokom iste dokapitalizacije jedan od vlasnika Prve banke, sa nešto više od jedan odsto, postala je i sestra braće Đukanović, advokat Ana Kolarević koja je svoj dio platila oko 240.000 eura-objavile su ‘’Vijesti’’.

Pitanjem otkud poslaniku koji ima platu 800 eura toliko para, bavila se i Uprava za sprječavanje pranja novca. Međutim, iako je obećao, portparol Uprave nije dao izjavu našoj televiziji, navodno zbog spriječenosti višečasovnim trajanjem kolegijuma.

Opozicione stranke, iako naviknute na Đukanovićeve uspjehe na mnogim poljima, ovoga puta su ostale zatečene . Nebojša Medojević, predsjednik PzP kaže:

‘’…da je vršeći vlast, kreiran paralelni budžet i nova, kapitalistička klasa u Crnoj Gori sastavljena od njegovih bliskih rođaka, prijatelja, školskih drugova. To je ono što sam ja i ranije zvao kartel, a sada, praktično, okončanje procesa korporatizacije države i njenog pretvaranja u akcionarsko društvo’’.

U međuvremenu, zbog, kako se navodi, netačnih podataka o imovini, Đukanovićem se bavila i Komisija za utvrđivanje konflikta interesa. No, par dana uoči te provjere, Milo Đukanović je, navodno, dopunio prijavu o imovini i naveo da je njegov brat Aco brataniću, tj. Milovom sinu Blažu, ugovorom o poklonu, prenio vlasništvo nad 412 kvadrata poslovnog prostora u zgradi “Vektra”.

Ne bi u izdašnosti strica bilo ničeg lošeg da mlađani Blažo, tvrde upućeni, taj isti prostor sada ne izdaje pod zakup stricu Acu- upravo za prostorije Prve banke Crne Gore.

Crnogorska Centralna banka će provjeriti učešće Đukanovića u Prvoj banci

Crnogorska Centralna banka danas je saopštila da će provjeriti promjenu vlasničkih odnosa u Prvoj banci Crne Gore iz Niksića i u tome učešće bivšeg cnogorskog premijera Mila Đukanovića. Centralna banka je najavila i da će primjeniti zakonske odredbe koje se odnose na obavezu banaka da je o promjenama u kapitalu kvartalno izvještavaju. Prva banka u Nikšiću, prema saopštenju, Crnogorska Centralna banka nije dostavila podatke o posljednjoj dokapitalizaciji, nakon što je kompanija Capital invest iz Podgorice postala vlasnik sedam odsto akcija te banke za 1,5 miliona evra.

Osnivač te kompanije je, kako je navedeno u centralnom registru Privrednog suda u Podgorici, bivši crnogorski premijer i predsjednik vladajuće Demokratske partije socijalista Milo Đukanović. Prema crnogorskom Zakonu o konfliktu interesa, javni funkcioner je dužan da Komisiju za konflikt interesa obavjesti o svakoj promjeni imovnog stanja, u iznosu većem od 2.000 evra, u roku od 15 dana od dana nastanka promjene. Neke opozicione političke partije su zatražile da se pod lupu javnosti stavi imovno stanje javnih funkcionera, a posebno "familije Đukanović".

XS
SM
MD
LG