Linkovi

Biro za preporuke: Loša ishrana glavni uzročnik smrtnosti kod dece


Jedno novo istraživanje neprofitne organizacije Biro za preporuke o stanovništvu sa sedištem u Vašingtonu otkriva da je loša ishrana i dalje veliki porblem širom sveta. Izveštaj međutim ukazuje i na druge probleme sa kojim se suočavaju, kako zemlje u razvoju tako i razvijene zemlje.

Studija je utvrdila da slaba ishrana svakog dana doprinese smrti 16 hiljada dece mlađih od pet godina, a da je oko 30 odsto dece te starosne grupe iz prodica sa niskim i osrednjim primanjima - neuhranjeno. Ričard Skolnik iz Boroa za preporuke o stanovništvu kaže:

"Oko šest miliona male dece umre svake godine od uzroka koji imaju veze sa ishranom".

Loše hranjena deca imaju oslabljeni imunitet, što povećava mogućnost infekcije, bolesti i smrti. Studija je otkrila da je u 56 odsto svih smrti dece, pothranjenost bila važan faktor. Biro za preporuke o stanovništvu pothranjenost deteta definiše kao premalu visinu ili težinu za uzrast, kao i premalu težinu u odnosu na visinu.

Izveštaj ukazuje da skoro 50 odsto male dece u zemljama u razvoju ne dobijaju dovoljno gvožđa, čime im je ugrožen mentalni i fizički razvoj. Mnoga deca mogla bi da budu spasena, kaže se u izveštaju, ukoliko bi njihove nacije preuzele određene korake, kao što je naglašavanje praćenja dečijeg rasta. Takođe je preporučeno da bude što više vladinih programa pomoći za hranu i da se ishrani dodaje jonizovana so.

Jedan drugi problem, nekad povezivan samo sa prosperitetnim nacijama sada se širi i u nekim zemljama u razvoju. Studija je pokazala da 21 odsto žena u Maroku, a čak 34 procenta u Maksiku pate od gojaznosti.

Još jedan veliki problem svuda su – virus HIV-a i sida. Iako istraživanje pokazuje da bi prisutvo HIV-a u nekim zemljama moglo da bude manje nego što se ranije procenjivalo, broj inficiranih u svetu i dalje je veliki. Oko 40 miliona ljudi širom sveta je HIV pozitivno, a svake godine registruje se blizu četiri miliona novih slučajeva.

To su neki od mnogih problema sa kojima se suočava svet, na kome trenutno živi šest milijardi i 600 miliona ljudi. Očekuje se da će taj broj do 2050. godine porasti na devet milijardi i 300 miliona, a skoro ceo priraštaj biće zabeležen u zemljama u razvoju.

XS
SM
MD
LG