Linkovi

Simić: Došlo vreme, da se jedan broj srpskih vojnika vrati na Kosovo


Posle optužbi da NATO stvara svoju državu na Kosovu od zvaničnika vlasti bliskih premijeru Vojislavu Koštunici i mogu se čuti nove kontroverzne izjave.

Premijerov savetnik Aleksandar Simić ocenio je da izjave albanskih lidera sa Kosova, posle susreta sa pregovaračkom trojkom Kontakt grupe, ukazuju da oni ne žele bilo kakve pregovore i da će naredni meseci biti puko trošenje vremena. Došlo je vreme, rekao je Simić, da se jedan broj srpskih vojnika i policajaca vrati na teritoriju Kosova. Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN garantuje suverenitet Srbije, ali i obavezuje Ujedinjene nacije i NATO da se jedan broj srpskih vojnika i policajaca vrati na teritoriju pokrajine, rekao je savetnik premijera Aleksandar Simić. Na pitanje da li učestale izjave državnih funkcionara o tome da NATO pokušava da napravi svoju državu na Balkanu znače da je Srbija odustala od ulaska u Savernoatlantsku alijansu, Simić je rekao da Vlada Srbije nije razgovarala o tome ali da su to okviri u kojima se kreće odbrambena i spoljna odbrambena politika Srbije.

Međutim, narodni poslanik i predsednik Demohrišćanske stranke Srbije Vladan Batić smatra da je istupanje Srbije iz programa Partnerstvo za mir zapravo cilj kampanje koju proteklih dana vode pojedini srpski političari protiv NATO-a. Batić kaže da je njegova stranka protiv nezavisnosti Kosova, ali i protiv toga da se narod obmanjuje tvrdnjama da će Kosovo zauvek ostati deo Srbije i da će biti očuvan teritorijalni integritet i suverenitet zemlje. Protivimo se i stavljanju budućnosti Kosova na kartu Rusije, rekao je Batić i dodao da će, prema informacijama koje ima, Rusija u završnoj fazi pregovora predložiti podelu Kosova.

XS
SM
MD
LG