Linkovi

Mnogi restorani u SAD preduzimaju korake ka većoj ekološkoj svesti


Mnogi restorani u Sjedinjenim Državama sada preduzimaju korake ka većoj ekološkoj svesti u njihovom obavljanju posla. Od reciklaže preko korišćenja ne toksičnih sredstava za čišćenje do ugradnje osvetljenja koje štedi energiju, vlasnici restorana širom Sjedinjenih Država sve odgovornije se ponašaju prema prirodi.

Udruženje zelenih restorana je neprofitna oranizacija sa sedištem u Sjedinjenim Državama koja pomaže restoranima da postanu svesni prirodnog okruženja. Vlasnici restorana, šefovi i radnici u industriji hrane ne očekuju od svojih gostiju da znaju koliko električne energije njihov establišment koristi ili gde odlažu ogromne količine otpadaka , ali mnogi u toj industriji se trude da osiguraju da njihovi poslovi prate pravila zaštite životne sredine. Grupa B.R. Gest, koja je vlasnik i upravlja mnogim restoranima u Njujorku, Čikagu i Las Vegasu, nedavno je primila sertifikat od Udruženja zelenih restorana. Direktorka za bezbednost zdravlja i hrane u grupi «B.R. Gest», Lorel Kuden, kaže da svi njihovi restorani preduzimaju korake kako bi postali odgovorniji prema životnoj sredini.

»Započeli smo obiman program reciklaže i smanjenja otpadaka, koji uključuje eliminisanje svih ambalaža od stiropora i takodje povećali broj proizvoda koji mogu više puta da se koriste, kao što su tanjiri, posudje i staklene čaše».

Kuden kaže da Udruženje zelenih restorana zahteva od svakog člana, kako pojedinačnih restorana tako i onih u velikom lancu, da preduzme najmanje četiri koraka za zaštitu sredine svake godine. Ona kaže da je grupa «B.R. Gest» nedavno ugradila aparate za štednju vode i da sada istražuje koje osvetljenje koje troši manje energije za svoje objekte. Osnivač te organizacije Majk Osman kaže da restorani mogu da budu istovremeno uspešni i odgovorni prema prirodnoj okolini. To zahteva navikavanje, kaže on, ali će to ipak postati način života.

«Naš pristup je uglavnom da ohrabrimo restorane da inspirišu svoje osoblje i svoje mušterije i zaista podignemo njihovu kulturu do nivoa na kome vođenje uspešnog restorana postaje dobro za vazduh, za vodu, za zaposlene i za mušterije».

U Vašingtonu, restoran «Huk», poštuje sopstvena pravila za zaštitu okoline. Rastoran nije član GRA, ali njegov šef, Barton Siver kaže da je uveo ekološka pravila u svoj restoran zato što to ima smisla za okolinu i za posao. On nudi lokalne proizvode i samo onu svežu ribu koja nije na spisku ugroženih vrsta. On priznaje da nije lako stalno tragati za svežom morskom hranom, razgovarati lično sa prodavcima i distributerima i saradjivatii sa organizacijama za zaštitu okoline, ali naglašava da ne bi radio na drugi način.

«Apsolutno je vredno to raditi zbog sopstvene svesti o samoodržanju. Na kraju, ja vodim restoran sa morskom hranom i želim da to radim i kroz 10 godina».

Siver je dodao kako želi da i njegove mušterije i prirodna okolina budu srećni.

XS
SM
MD
LG