Linkovi

Nuri al-Maliki i Džalal Talabani dogovorili savezništvo šiita i Kurda


Irački premijer i predsednik Nuri al-Maliki i Džalal Talabani najavili su novo savezništvo umerenih šiita i Kurda i rekli da su suniti odbili da im se pridruže, ali da su vrata za njih i dalje otvorena. Al-Maliki je rekao da je sporazum prvi stepenik ka deblokadi političkog procesa koji je u zastoju praktično od formiranja njegove šiitima predvodjene vlade maja prošle godine.

Objava sporazuma,do kojeg je došlo posle tri dana intezivnih pregovora u Bagdadu, praćeno je ipak razočaranjem zato što u njemu ne učestvuju irački potpredsednik - sunit Tarik al-Hašemi i njegova umerena Iračka islamska partija. Predsednika Talabanija i premijera al-Malikija podržali su lider severne autonomne kurdske oblasti Masoud Barzani i potpredsednik - šiit Adel Abdul-Mahdi. Njih četvorica su potpisali dokument i rekli da im on obezbedjuje većinu u parlamentu, što će omogućiti usvajanje zakona koje pre svega zahtevaju SAD. Talabani, koji je poreklom Kurd, rekao je da je al-Hašemi odbio poziv da se pridruži novom političkom savezništvu, ali da su za njega i njegove pristalice "vrata i dalje otvorena i da su u svakom trenutku dobrodošli".

Al-Maliki je takodje pozvao sunitski Front sloge, kojem pripada i al-Hašemijeva partija, da se vrati u vladu i da premoste jaz nastao odlukom tog bloka da iz kabineta povuku pet ministara. Glavni američki komandant u Iraku general Dejvid Petreus i ambasador
Rajn Kroker za četiri nedelje treba da podnesu izveštaj o Iraku američkom Kongresu.

Najmanje devet ljud poginulo u eksploziji u centru Bagdada

Najmanje devet ljudi je poginulo a 17 povredjeno u eksploziji jednog automobila u centru Bagdada, saopštila je iračka policija. Automobil je bio parkiran ispred niza prodavnica na trgu Rusafi, trgovačkoj zoni u samom centru Bagdada, rekao je jedan policijac i dodao da je do eksplozije došlo oko 9.00 po lokalnom vremenu. Eksplozija je zahvatila i susedne zgrade u kojima je izbio požar. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, a vojska SAD smatra da iza napada stoje sunitski pobunjenici.

Dva američka vojnika poginula u sukobima u Bagdadu

Najmanje dva američka vojnika poginula su u poslednjim sukobima u Bagdadu, saopštila je danas komanda američke vojske u Iraku. Kako se navodi, u sukobima na severu iračkog glavnog grada ranjeno je šest pripadnika američke vojske. Prema podacima Pentagona, u Iraku je poginulo 3.696 američkih vojnika od pokretanja vojne akcije protiv te zemlje u martu 2003. godine. Samo ovog meseca u Iraku je pognulo 46 američkih vojnika.

XS
SM
MD
LG