Linkovi

Podgorica: Provjera Đukanovićeve kupovine akcija Prve banke Crne Gore


Crnogorska Uprava za sprječavanje pranja novca najavila je danas da će na zahtjev opozicije provjeriti transakciju na osnovu koje je bivši premijer Milo Đukanović kupio akcije Prve banke Crne Gore za oko 1,5 miliona evra. Uprava je u saopštenju za javnost navela da za svakoga važe ista pravila i dodala da nijedno nadležno tijelo tu transakciju nije označilo kao sumnjivu.

"Međutim, nakon medijskih navoda i sumnji određenih političkih partija, Uprava će preduzeti 'uobičajene mjere' i određene provjere o tim transakcijama o čijim rezultatima će javnost biti obaviještena u najkraćem mogućem roku", navodi se u saopštenju.

Podgorički mediji su objavili da je oko sedam odsto akcija Prve banke pre desetak dana kupila kompanija Kapital invest, čiji je osnivač predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović. Kompanija Monte nova, čiji je vlasnik Đukanovićev brat, Aco, pojedinačno je najveći akcionar te banke, sa oko 30 odsto. Pojedine opozicione stranke zatražile su od Uprave za sprječavanje pranja novca da provjeri kako Đukanović sa poslaničkom platom oko 800 evra može da kupuje akcije banke vrijedne milion i po evra. Pored kompanije Mila Đukanovića, tokom iste dokapitalizacije jedan od vlasnika Prve banke, sa nešto više od jedan odsto, postala je i sestra braće Đukanović, advokat Ana Kolarević koja je svoj dio platila oko 240.000 evra, objavile su ‘’Vijesti’’.

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović je u januaru osnovao firmu Kapital invest a zajedno sa dva univerzitetska profesora i jednim biznismenom u septembru otvara privatni univerzitet. Đukanović je kazao da univerzitet otvara na osnovu kredita koji je dobio od jedne poslovne banke, ali nije kazao od koje.

XS
SM
MD
LG