Linkovi

U noćašnjem snažnom zemljotresu u Peruu poginulo 450 ljudi a više od 1.500 povređeno


Najmanje 450 osoba je poginulo i oko 1.500 ih je povređeno u razornom zemljotresu koji je pogodio Peru, saopštila je danas Margareta Volstrom šefica biroa za koordinaciju humanitarne pomoći Ujedinjenih nacija.

"Do sada je prijavljeno 450 mrtvih i oko 1.500 povređenih", rekla je ona novinarima u Ujedinjenim nacijama gde se razgovaralo o učešću svetske organizacije u akciji spasavanja.

"Ulažu se veliki napori u pokušaju da se pronađu žrtve i čitav rad je dobro organizovn uz velik broj spasilačkih ekipa", dodala je ona.

Volstrom je još kazala da je u zemljotresu srušeno najmanje 440 kuća. U nekim oblastima, rekla je ona, nema struje, mnogi putevi su uništeni, a u nekim siromašnijim mestima uništeno je id o 80 odsto domova. Vlasti Perua uputile su policijske i vojne snage, lekare i pomoć na područje pogođeno zemljotresom, a mnoge zemlje su najavile da će Peruu poslati pomoć. Zemljotres snage 7,9 stepeni najsnažnije je pogodio grad Iku koji se nalazi oko 265 kilometara jugoistočno od Lime.

Zamenik ministra zdravlja Hoze Kalderon ocenio je da je situacija u Iki "dramatična" i pozvao sunarodnike da daju krv za povredjene.

U izuzetno jakom zemljotresu srušeno je više zgrada i pokrenuto nekoliko odrona. Američki "Geološki pregled" saopštio je da se zemljotres dogodio oko 18.40 po lokalnom vremenu (1.40 po centralnoevropskom vremenu) jugoistočno od Lime na dubini od oko 40 kilometara.

Posle prvog udara, došlo je do još četiri udara snage izmedju 5,4 i 5,9 stepeni.

Predsednik Perua Alan Garsija je izrazio saučešće porodicama nastradalih i rekao da je zemlja, u kojoj je ranije dolazilo do razornih zemljotresa, zamalo izbegla veliku katastrofu.

Garsija je rekao i da danas neće raditi škole u toj zemlji, budući da su mnoge zgrade oštećene i nesigurne. Andi, na kojima se nalazi veliki deo peruanske teritorije izuzetno su trusno područje. U jednom od najačih zemljotresa na svetu 1970. godine u Peruu je poginulo 50.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG