Linkovi

Rasim Ljajić: Beograd treba težiti ka iskrenom političkom kompromisu


Pred nove pregovore o budućem statusu Kosova, čini se da ministri u srpskoj Vladi različito pristupaju toj temi. Ministar rada Rasim Ljajić izjavio je da Beograd ne treba da opstruira pregovore i da treba težiti iskrenom političkom kompromisu :

"Ne može biti reči o političkom kompromisu ukoliko neko nasilje i pretnju nasiljem koristi da bi se došlo do određenog političkog ishoda", rekao je ministar Ljajić.

Članovi Vlade iz stranke premijera Koštunice nastavljaju da ponavljaju istovetno saopštenje kako se zvanični Beograd protivi stvaranju NATO države na teritoriji Srbije. Tome se pridružio i ministar za Kosovo Slobodan Samardžić tvrdnjom da takva država nema nikakve veze sa ekonomskim oporavkom Kosova i sa srpsko-albanskim pomirenjem, a najmanje ima veze sa evropskom budućnošću ovog dela Evrope.

Povodom učestalih izjava pojedinih ministara da NATO pokušava da na teritoriji Srbije napravi svoju državu, reagovao je predsednik Atlantskog saveta u Srbiji Vladan Živulović. On je ocenio da te izjave šalju lošu poruku jer bez ulaska u NATO nema ulaska u Evropsku uniju. Postoji jedna jaka politička struja unutar vlade koja se očigledno protivi evroatlanskim integracijama i oni to ne kriju, rekao je Živulović.

U programu svi demokratskih vlada, pa i sadašnje, uvek je stajalo da Srbija stremi evroatlanskim integracijama, kaže Živulović i dodaje da Srbija treba da gradi što bolje odnose sa NATO-om jer da je to urađeno pre pet godina sada bi se manje mučili sa Kosovom i lakše bi nalazili rešenja. I profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić izjavio je da su priče srpskih političara o pravljenju NATO države na Kosovu veoma loše i ocenio da Srbija treba da ima veoma dobre odnose sa NATO jer može imati velike koristi od članstva u Partnerstvu za mir ali i zbog toga što je NATO jedina snaga koja na Kosovu može da zaštiti preostalo srpsko stanovništvo ukoliko dođe do nasilja.

XS
SM
MD
LG