Linkovi

Rešenja za poboljšanje vida po idejama iz naučnofantastičnih filmova


Reč je o novoj nadi za oko 10 miliona Amerikanaca koji se suočavaju sa zastrašujućom prognozom - delimičnim ili potpunim gubitkom vida, dok ulaze u svoje zlatne godine. Novi tretman stiže pravo iz filmova naučne fantastike …

Sećate li se Stiva Ostina, čoveka od 6 miliona dolara? Teleskop u oku omogućio mu je vid. To je bila naučno fantastična saga, ali su sada ti mikroskopski teleskopi realnost, i mogli bi da budu nada za milione Amerikanaca poput Dženet Grant, kojoj je ovo «promenilo život».

Sedamdesetosmogodišnja Dženet Grant ima teleskop u levom oku. Kao i milioni Amerikanaca ona pati od makularne degeneracije … stanja u kojem vaša mrežnjača slabi i ostavlja vas sa zamućenim vidom. Pacijenti gube sposobnost da rade čak i najjednostavnije stvari.

«Umetnost je bio moj omiljen hobi, baš kao i vožnja bicikla», kaže Grantova.

Dženet je učestvovala u eksperimentalnom programu hiruške ugradnje minijaturnih teleskopa, ne većih od veličine vrha nokta, u oči.

«Teleskop omogućava da povećanjem slike dozvoljava osobi da vidi i pored rupa u vidu», kaže Ketrin Kolbi, oftamolog.

Najteži deo tek kasnije dolazi, kada morate da istrenirate mozak na to da teleskop omogućava centralni, ali ne i periferni vid.

«To nudi nadu za one za koji trenutno nemaju drugih opcija», kaže Kenet Kolbi.

Za Dženet to znači mogućnost da sa 78 godina čita bez problema, što je – kako kaže – čini veoma srećnom.

XS
SM
MD
LG