Linkovi

Kompjuterski čipovi mogli bi da budu hlađeni ”jonskim vetrom“


Svako ko je ikada držao na kolenima uključeni laptop kompjuter osetio je na sopstvenoj koži koliko se kompjuteri greju.

A kako čipovi postaju sve manji i sve brži, i kako proizvođači kompjutera nastoje da što više čipova spakuju u što manji prostor, jasno je da njihovo zagrevanje predstavlja sve veći problem. S druge strane, dobro hlađeni čip radi brže i pouzdanije od pregrejanog. Stoga nije čudo što se istraživačke laboratorije utrkuju koja će da pronađe efikasniji sistem za hlađenje.

Naučnici na američkom univerzitetu Pardju, u državi Indijani, vrše opite sa sićušnim generatorima jonskog vetra, koji bi, kako se nadaju, mogao da odnosi toplotu sa površine čipova.

U stvari, jonski vetar ne bi sam po sebi hladio čipove ali bi mogao da znatno poveća efikasnost običnih ventilatora. Kada se dve, međusobno bliske elektrode stave pod napon, između njih dolazi do strujanja elektrona.

Elektroni se sudaraju sa molekulima kiseonika i ostalih gasova koji sačinjavaju vazduh i stvaraju pozitivne jone. Negativna elektroda privlači pozitivne jone, izazivajući blagi povetarac u svojoj okolini.

Istraživači su za katodu iskoristili žičice od nerđajućeg čelika, prečnika 50 mikrometara, a za katodu bakarnu traku širine jedan milimetar. Traka je ležala na zagrejanoj pločici od stakla, dok su katode bile tri milimetra iznad. Napon potreban za stvaranje jonskog vetra iznosio je više od 4500 volti. Istraživači sada ispituju kako da tako visok napon bezbedno primene u blizini mikročipova.

XS
SM
MD
LG