Linkovi

Klinton i Đulijani najpopularnii kandidati za predsednika SAD


Jedno novo ispitivanje američkih glasača pokazalo je da je senatorka iz države Njujork, Hilari Klinton, i dalje favorit među pristalicama Demokratske stranke za predsedničke izbore, iduće godine, dok je bivši gradonačelnik Njujorka, Rudi Đulijani, favorit među pristalicama Republikanske stranke.

Anketa koju je sproveo univerzitet Kvinipiak pokazuje da senatorka Klinton ima podršku 36 odsto demokrata, što je za jedan procenat više nego u anketi sprovedenoj u junu. Najsnažniju podršku dobila je od žena i pripadnika radničke klase. Senator iz Ilinoisa, Barak Obama, učvrstio se na drugom mestu, sa 21 procentom, i njega najviše podržavaju demokrate sa univerzitetskim diplomama.

Bivši potpredsednik, Al Gor, koji kaže da se neće kandidovati, našao se na trećem mestu sa 15 procenata, ispred bivšeg senatora iz Severne Karoline, Džona Edvardsa, sa 9 procenata. Gospođa Klinton možda predvodi u grupi demokrata, ali nisu sve vesti pozitivne za nju, kaže šef Anketnog instituta na univerzitetu Kvinipiak, Moris Kerol:

”Postoji snažan faktor netrpeljivosti prema Hilari Klinton, koji podstiče pitanja i sumnje u to da li je ona u stanju da pobedi na izborima iduće godine. 48 odsto Amerikanaca ima povoljno mišljenje o njoj, ali 43 odsto ima negativno mišljenje, i to je najveći broj među svim kandidatima.“

Pre nekoliko meseci, neki analitičari su predviđali da će senatora Baraka Obamu, čiji otac je bio Kenijac, podržati preovlađujući broj crnaca i pripadnika manjinskih grupa, ali anketa nije pokazala postojanje takvog trenda.

Među republikancima predvodi Rudi Đulijani sa 28 procenata podrške, takođe jedan procenat više nego u junu. Drugi je bivši guverner države Masačusets, Mit Romni, sa 15 procenata, a za njim su bivši senator iz Tenesija, Fred Tompson, sa 12 procenata i senator iz Arizone, Džon MekKejn, sa 11 procenata. Tompson još nije zvanično objavio svoju kandidaturu.

"Rudi Đulijani je bio gradonačelnik Njujorka u vreme terorističkih napada 2001. godine, u kojima je uništen Svetski trgovinski centar. Njegovo uspešno hvatanje u koštac sa nastalom krizom donelo mu je ogroman ugled u zemlji. Više od trećine onih koji ga podržavaju citiralo je njegove uspehe iz tog doba.“

Dakle, kakve rezultate bi najbolje plasirani demokratski i republikanski kandidat postigli kada bi se predsednički izbori održali danas?

Anketa univerziteta Kvinipiak pokazuje da bi Hilari Klinton pobedila Rudija Đulijanija sa 46 prema 43 procenta, a ako bi demokratski kandidat bio Barak Obama, obojica bi osvojila po 42 procenta glasova. Ovakve ankete pokazuju samo rezultate u trenutku kada su sprovedene.

Prvi preliminarni izbori biće održani tek u januaru, dok se predsednički izbori održavaju u novembru iduće godine.

XS
SM
MD
LG