Linkovi

Kosovo: Na neophodnosti kompromisa izgrađena platforma Trojke


Predstavnik Rusije u posredničkoj trojci Kontakt grupe Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da tvrdnje kako je trojka spremna da pomogne etničku podelu Kosova i Metohije predstavlja "otvoreno podmetanje". Protiv podele su i dosadašnji zamenik izaslanika UN za Kosovo Alber Roan, ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Aleksejev, ali i pripadnici bivše OVK. Predstavnik Rusije u trojci Bocan-Harčenko objasnio je svoj stav:

"Radi se samo o tome da su posrednici saglasni da priznaju svaki, pa i najneverovatniji kompromis, koji zadovoljava obe strane, uključujući i pomenutu podelu Kosova ili neki drugi pođednako fantastičan scenario" .

Ruski diplomata je rekao da su svi shvatili neophodnost kompromisa i na toj osnovi je izrađena platforma trojke, čiji je principijelno važan element puna privrženost Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Rukovodećim principima Kontakt grupe".

"Početak direktnog dijaloga između Beograda i Prištine jedan je od prioritetnih ciljeva platforme trojke", rekao je ruski diplomata.

Bocan-Harčenko je najavio da će sledeći sastanak delegacija Beograda i Prištine sa trojkom biti održan 29. i 30. avgusta, kao i krajem septembra, oba puta u Beču. Na prvom sastanku neće biti direktnih pregovora između strana, već će sa njima biti obavljene odvojene konsultacije, objasnio je Bocan-Harčenko.

Podela Kosova bila bi štetna, ocenio je i dosadašnji zamenik izaslanika UN za Kosovo Alber Roan. Prema njegovim rečima podela Kosova u međunarodnoj zajednici i dalje nije tema razgovora. On je podsetio da je jedan od principa Kontakt grupe, koji su nedavno "jasno i nedvosmisleno" nanovo potvrđeni - nedeljivost Kosova. Podela pokrajine bila bi "štetna", jer samo polovina svih kosovskih Srba živi u etnički relativno homogenom severnom delu Kosova. Za Srbe u ostatku Kosova podela time ne bi ništa donela, upozorio je Roan i dodao da je cilj UN da održi prisustvo Srba u celoj pokrajini.

Aleksejev: Može, ako to Beograd želi

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Aleksejev izjavio je da bi Moskva "mogla da razgovara" o podeli Kosova ako bi to bila "neka ideja Beograda", ali da takva ideja sigurno nije došla iz Srbije. Ambasador Aleksejev je rekao da Rusija "nije ubeđena" da će 10. decembra, kada bi posrednička trojka SAD, EU i Rusije trebalo da preda izveštaj generalnom sekretaru UN, biti kraj "kosovske priče". Dodao je da bi direktni pregovori bili najbolji, a da je "šatl diplomatija" moguća, ali samo kao dopunska mera.

"Imamo sve razloge da kažemo da Moskva i Beograd sada vode zajedničku politiku. Naši stavovi su veoma blizu, naše viđenje pregovora takođe, zato mogu da zaključim da je reč o zajedničkoj politici", rekao je Aleksejev.

Nema promene u nemačkom stavu o Kosovu

U stavu nemačke vlade o budućem statusu Kosova nema promena koje bi bile u vezi sa izjavama posrednika EU Volfganga Išingera, saopšteno je danas u Nemačkom ministarstvu inostranih poslova u Berlinu. Izričito je ukazano na to da Išinger u "trojci" za Kosovo ne zastupa Berlin, već EU, kao i da nemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmejer u novije vreme nije dao nijednu izjavu koja bi ukazivala na izmene u nemačkom stavu. Izaslanik Evropske unije u posredničkoj "trojci" Volfgang Išinger izjavio je u nedelju u Prištini da su za trojku prihvatljiva sva rešenja o kojima se dogovore Beograd i Priština, ukljucujući i podelu Kosova.

U ponedeljak je Išinger za prištinski dnevni list "Zeri" rekao da "ima utisak da je pogrešno interpretiran", te da niti on, niti "trojka" ne predlaže niti podržava nijednu specifičnu opciju kao rešenje za status Kosova, pa ni njegovu podelu. Štajnmajer je prošlog meseca u Berlinu posle razgovora sa srpskim ministrom inostranih poslova Vukom Jeremićem izričito odbacio podelu Kosova. Rekao je da je "evropska istorija, istorija sukoba koja je dovela do toga da nema država sa monoetničkom osnovom" i dodao da to "nije dobra perspektiva ni za zapadni Balkan".

Medjutim, i vodeći nemački političari su već ranije u različitim prilikama isticali spremnost da se prihvati svako rešenje za budući status Kosova o kojem se dogovore Beograd i Priština. Zato vladini krugovi u Berlinu i tumače da je Išinger pre svega hteo da istakne tu dimenziju i spremnost EU, koja postoji i u Berlinu, da podrže svaku opciju o kojoj se saglase predstavnici Srba i kosovskih Albanaca, a ne da da prednost bilo kojem mogućem rešenju. Deo medija na nemačkom govornom području preneo je danas i izjavu portparola Komisije EU koji je na špekulacije o podeli Kosova saopštio da je za EU "Ahtisarijev plan i dalje najbolje kompromisno rešenje koje stoji na raspolaganju".

Nemačka štampa nije previše pažnje posvetila Išingerovim rečima koje su izazvale bujicu reakcija u Beogradu i Prištini, ali podela je ionako opcija o kojoj nemački analitičari, kao i o drugim opcijama za Kosovo, pišu već mesecima. Komentatori pri tome nacelno podelu ocenjuju kao nepovoljno rešenje, dnevnik "Tagescajtung" je danas ideju čak nazvao "skandaloznoim" s obzirom na posledice koju bi mogla da ima u drugim delovima bivše Jugoslavije. Ali, čak i oni nemački analitičari koji pravnu podelu Kosova smatraju neprihvatljivom ukazuju da će faktički ona biti po svoj prilici neizbežna. Jer, kako je nedavno ocenio komentator uticajnog dnevnika "Frankfurter algemajne cajtung", "sever Kosova kojim dominiraju Srbi će se uključivanju u nezavisnu kosovsku državu protiviti isto tako kao što se do sada opirao integraciji u protektorat pod upravom UNMIK-a".

Čeku: Pitanje statusa Kosova rešeno 1999. godine

Premijer Kosova AgimČeku ocenio je danas da je status Kosova "završena stvar" od 1999. godine, kada je NATO bombardovao SRJ, i da će u nastavku pregovora biti rasprave samo oko tehničkih pitanja.

"Rekli smo i ponovićemo i srpskoj strani da je status završena stvar još 1999. kada smo mi zajedno sa međunarodnom zajednicom dobili rat. Srbija je potpisala Kumanovski sporazum i povukla se sa Kosova. Apsoutno nećemo razgovarati oko statusa Kosova", kazao je Čeku novinarima u Prištini.

Predsednik Vlade Kosova je ponovio uverenje da su narednih 120 dana poslednje odlaganje u rešavanju statusa Kosova.

"Misija 'trojke' je da izgradi i pokušava da normalizuje susedske odnose Kosova i Srbije, pa je zbog toga Priština i pristala na novi pregovarački proces", rekao je Čeku.

Kosovski premijer je kazao da je "trojci" tokom posete u Prištini jasno rečeno da će prištinski pregovarački tima pristati da pregovara samo o tehničkim pitanjima sa Beogradom.

I OVK protiv

I Veterani rasformirane Oslobodilačke vojske Kosova saopštili su da bi eventualna podela Kosova donela nove ratove na Balkanu, preneli su prištinski mediji.

"Podela Kosova bi bila neprihvatljiva, ne samo za našu asocijaciju, već i za narod Kosova. Pozivi na podelu znače poziv na nove konflikte i ratove u regionu", rekao je Faik Fazliu, predsednik asocijacije ratnih veterana OVK.

XS
SM
MD
LG