Linkovi

Vizner: Pregovaračka trojka o Kosovu ima samo ulogu katalizatora


Boravak trojke Kontakt grupe za Kosovo u Beogradu i Prištini nije imao je za cilj da pomeri stvari sa mrtve tačke u procesu razrešenja statusa, već da obeleži početak procesa koji će se završiti 10. decembra kada trojka bude podnela svoj izveštaj generalnom sekretaru UN, rekao je u ekskluzivnom intervjuu Srpskom servisu Glasa Amerike, američki izaslanik za Kosovo, ambasador Frenk Vizner. U razgovoru sa našom koleginicom Majom Draker, Vizner je pojasnio mandat trojke.

Beograd i Prština imaju dijametralno suprotna vidjenja o tome šta predstavlja ovaj novi proces. Beograd tvrdi da je Ahtisarijev plan mrtav, Priština kaže da je nezavisnost, kakva je zamišljena tim planom, gotova stvar o kojoj se više ne može pregovarati. Zamolili smo ambasadora Vizner za komentar.

Vizner: To je tačna definicija njihove početne pozicije. Medjutim, vlasti u Beogradu i Prištini su nam jasno stavile do znanja da su spremne da u narednim sedmicama iskoriste pruženu priliku i započnu sa nama intenzivan proces, a možda i stupe u direktne pregovore, kako bi se utvrdilo da li se mogu naći dodirne tačke. Tokom susreta prošlog vikenda obe strane su izrazile jednaku predanost tom procesu.

Pošto će sastav novog pregovaračkog tima Srbije zavisiti od obrasca procesa, upitali smo ambasadora Viznera da li će biti vodjeni direktni pregovori ili će se proces odvijati posredničkim diplomatskim metodama.

Vizner: Prvi sastanak se odigrao u okviru šatl diplomatije jer smo se odvojeno sastali sa zvaničnima u Beogradu i Prištini gde smo dve strane pozvali na sastanak u Beču koncem avgusta. U Beču ćemo se ponovo odvojeno sastati sa albanskom i sa srpskom stranom. Kada dve strane budu iznele ideje, za koje ocenimo da predstavljaju osnovu za direktan dijalog, odmah ćemo isti i organizovati. Razgovori licem u lice su i naš cilj.

Podsećamo ambasadora Viznera da je Volfgang Išinger u Prištini izjavio da je podela jedna od opcija, da bi zatim tu izjavu i povukao. Da li su na stalu stvarno sve opcije ili su teme razgovora ograničene?

Vizner: Okvirni princip naše misije baziran je na principima Kontakt grupe koji su utvrdjeni krajem 2005. i to se nije promenilo. Ali, mi smo spremni da razmotrimo sve ideje koje iznesu dve strane. Radimo na tome da ovo bude intenzivan i uspešan angažman; želimo da vidimo da li možemo da izgradimo mostove izmedju zacrtanih pozicija. Nisam spreman da nagadjam šta će jedna ili druga strana staviti na sto jer je za to prerano.

Na pitanje da li to znači da je posao trojke da bude samo katalizator u ovom procesu u kojem će Beograd i Priština iznositi predloge, američki izaslanik za Kosovo odgovara kratko i potvrdno rečima “upravo tako.”

A zamoljem za komentar mišljenja nekih analitičara da “celovita” Evropa možda neće to biti pošto se Srbija postojano približava Rusiji zbog kosovskog pitanja, ambasador Vizner je uzvratio.

Vizner: Vaše pitanje je na mestu ali očekujem da o njemu razgovoramo ali tek posle 10. decembra.

Da li Frenk Vizner veruje da će SAD podržati unilateralno proglašenje nezavisnosti Kosova ukoliko ne bude ostvaren progres u tekućem procesu?

Vizner: Jasno smo stavili do znanja obema stranama da ono što se desi posle 10. decembra spada u ingerencije vlada suverenih država. Naglasili smo i da će ono što dve strane budu radile do 10. decembra -- zavisno od kvaliteta njihovih ideja -- uticati na ono što se desi posle tog datuma.

A da li je Ahtisarijev plan mrtav?

Vizner: Ahstisarijev plan je vrlo živ i na stolu i uživa podršku niza zemalja. Vlasti u Prištini ga potpuno prihvataju, vlasti u Beogradu potpuno odbacuju. Pozvali smo dve strane da iznesu svoje ideje i zamerke o svemu što žele, a to uključuje i Ahtisarijev plan, i mi ćemo sve predloženo uzeti u obzir. Ahtisarijev plan je sastavni deo onoga što nam predstoji mada, prema stavu Srbije, ne predstavlja osnovu za postizanje rešenja.

Šta će se desiti posle 10. decembra: da li taj datum označava konačni kraj procesa ili možda još jedan početak, upitali smo ambasadora Viznera.

Vizner: Mandat trojke je ograničen: naš zadatak je da pripremimo izveštaj za Kontakt grupu, odnosno za generalnog sekretara UN, koji će se temeljiti na onome što bude ostvareno do 10. decembra. Tu prestaje naš mandat, a ono što bude usledilo zavisiće i od odluka vlada suverenih država.

Pošto SAD smatraju da je nadzirana nezavisnost za Kosovo najbolje rešenje, a ono je Srbiji neprihvatljivo, kakvu poruku u stvari Vašington ima za Srbiju?

Vizner: Dobro razmislite o situaciji. Ne zaboravite da SAD imaju dugoročne i jake odnose sa Srbijom. Želimo da te odnose obnovimo i da ih i dalje energično gradimo. Ali, isto tako želimo mir i stabilnost u regionu. Pitanje Kosova mora biti rešeno.

XS
SM
MD
LG